Moldavija: Napadi dronovima u blizini granice sa Ukrajinom

Moldavija je danas saopštila da je njihov region u blizini ukrajinske granice do sada četiri puta pogođen u napadima bespilotnih letelica tokom noći.

Skoro dve nedelje sličnih prijavljenih incidenata u otcepljenom regionu Pridnjestrovlja podigli su međunarodnu uzbunu da bi se konfliktna situacija u Ukrajini mogla proširiti preko granice.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Pridnjestrovlja objavilo je fotografije kratera za koje je rečeno da su uzrokovani udarima tokom noći.

Rečeno je da niko nije povređen u napadima koji su se dogodili u okrugu Ribnica na severu regiona.

Ruske trupe čuvaju vojnu bazu sa velikim deponijom municije iz sovjetskog doba u okrugu na ukrajinskoj granici.

Pratite nas na društvenim mrežama FejsbukTelegram i Tviter

Vitalij Ignjatijev, ministar spoljnih poslova u administraciji, odbio je da kaže da li vlasti sumnjaju na Ukrajinu, kao što su to činile u vezi sa sličnim incidentima poslednjih dana.

Za sada se stručnjaci bave ovim – rekao je Rojtersu u tekstualnoj poruci.

Ukrajina je više puta negirala bilo kakvu krivicu za incidente u Pridnjestrovlju, rekavši da veruje da Rusija izvodi napade pod lažnom zastavom da bi izazvala rat. Moskva je takođe negirala krivicu.

Hrvat Vjekoslav pao u ruke Rusima dok se probijao iz Mariupolja – kaže da je pogrešio

Rusija već 30 godina ima male mirovne snage u tom delu Moldavije, a prijavljeni incidenti izazvali su međunarodnu zabrinutost da bi oni mogli biti uvučeni u sukob.

Moldavska prozapadna vlada kaže da sumnja na „proratne“ frakcije.

Visoki ruski komandant rekao je prošlog meseca da Rusija planira da preuzme potpunu kontrolu nad južnom Ukrajinom i da bi to poboljšalo ruski pristup Pridnjestrovlju.

Pratite nas na društvenim mrežama FejsbukTelegram i Tviter

 

Izvor: Reuters