...
Talibani: Burka je najbolja! Avganistanske žene moraju da pokriju lica u javnosti

Talibani su u subotu doneli dekret, da sve avganistanske žene moraju da pokriju svoja lica, u skladu sa odredbama njihovog vrhovnog vođe, eskalacija sve većih ograničenja za žene u javnosti što izaziva reakciju međunarodne zajednice i mnogih Avganistanaca.

Portparol Ministarstva za propagiranje vrlina i prevenciju poroka pročitao je dekret vrhovnog vođe grupe Hibatulaha Akhundzade na konferenciji za novinare u Kabulu, rekavši da će ako žena ne pokrije lice u javnosti, njenog oca ili najbližeg muškog rođaka posetiće „inspekcija“ na razgovor i mogu biti odvedeni u zatvor ili otpušteni iz državnih uprava.

Misteriozno ostrvo na Guglovim mapama zbunilo naučnike: „Bizarno, tamo su samo talasi“

Dodali su da je idealna maska za lice bila sveobuhvatna plava burka, koja je postala globalni simbol talibanskog prethodnog tvrdolinijaškog režima od 1996. do 2001. godine.

Većina žena u Avganistanu nosi marame iz verskih razloga, ali mnoge u urbanim sredinama kao što je Kabul ne pokrivaju svoja lica.

Grupa se suočila sa intenzivnim odbijanjem, koju predvode zapadne vlade, ali joj se pridružuju neki verski naučnici i islamske zemlje zbog sve većih ograničenja prava žena.

Iznenadni preokret u martu u kojem je grupa zatvorila srednje škole za devojke ujutru kada je trebalo da budu otvorene, izazvao je gnev međunarodne zajednice i naterao Sjedinjene Države da otkažu planirane sastanke o ublažavanju finansijske krize u zemlji.

Vašington i druge zemlje smanjile su razvojnu pomoć i nametnule stroge sankcije bankarskom sistemu, otkako su talibani preuzeli vlast u avgustu, gurajući zemlju ka ekonomskoj propasti.

Započnite dan sa osmehom – Vedska predikcija dana za sve znakove, subota 07.05.2022.

Talibani su rekli da su se promenili otkako su poslednji put doneli odluku kada su zabranili školovanje devojčica ili ženama da napuštaju kuću bez muškog rođaka i da su žene morale da pokrivaju lice.

Međutim, poslednjih meseci administracija je povećala svoja ograničenja za žene, uključujući pravila koja ograničavaju njihovo putovanje bez muškog pratioca i zabranjuju muškarcima i ženama da posećuju parkove u isto vreme.

Pratite nas na društvenim mrežama FejsbukTelegram i Tviter

 

Izvor: Reuters

 

Seraphinite AcceleratorOptimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.