Izvor iz Evropskog centra za kontrolu bolesti tvrdi da su majmunske boginje stigle iz laboratorije u Ukrajini

Trenutna pandemija majmunskih boginja se dešava upravo u trenutku kada ruski istražni komitet optužuje SAD da sprovode ilegalno istraživanje uzročnika malih boginja i ebole u tajnim biolaboratorijama u Ukrajini.

Majmunske boginje, tj. trenutni soj ove zarazne bolesti, koje trenutno haraju širom evropskog kontinenta i Amerike izgleda potiču iz bio-laboratorije u Ukrajini, ovu informaciju je navodno otkrio izvor iz Evropskog centra za kontrolu bolesti.

Nezavisni istražitelj dr Bendžamin Bradok tvrdi na Tviteru da mu je neimenovani izvor u ECDC-u rekao da je preliminarna analiza majmunskih boginja otkrila da je virus došao iz laboratorije i da bi mogao biti povezan sa američkim biološkim istraživanjem u Ukrajini.

Izvor iz ECDC-a mi kaže da preliminarna analiza majmunskih boginja ukazuje da je to ’treći laboratorijski soj sa nepoznatim karakteristikama’ i da se priča o tome da je na neki način povezano sa optužbama Moskve protiv bioloških aktivnosti SAD u Ukrajini – napisao je Bredok na Tviteru u subotu.

Pored toga, rusko-kineska zajednička radna grupa je navodno pokrenula istragu „o tome odakle potiče, da li se može otkriti u istraživanju koje su sprovele SAD u Ukrajini, Gruziji; da li postoji veza sa biološkim istraživanjem koje su sprovele SAD o malim boginjama u Ukrajini – dodao je on.

Suočeni sa porastom broja slučajeva majmunskih boginja u SAD i Evropi, izvor iz ECDC-a navodno tvrdi da agencija namerava da kupi vakcine protiv malih boginja (Imvanek) od biotehnološke kompanije Bavarian Nordic, iako one nisu testirane na ovom specifičnom soju majmunskih boginja.

Glavni fokus ECDC-a trenutno je na kupovini što je moguće više BN-ove vakcine.

Kupuju pre nego što znaju da li je uopšte efikasan protiv ove vrste majmunskih boginja.

Ne bih se iznenadio da su u potpunosti preskočili testiranje njegove efikasnosti – napisao je Bradok na Tviteru.

Ubrzo nakon početka vojnog sukoba u Ukrajini, Svetska zdravstvena organizacija upozorila je ukrajinske vlasti da unište sve patogene visoke pretnje koji se istražuju u biolaboratorijama kako bi sprečili „svako potencijalno izlivanje“ u javnost.

Ruska parlamentarna komisija za istraživanje američkih bioloških laboratorija u Ukrajini optužila je u petak SAD da sprovode ilegalno istraživanje malih boginja i ebole u tajnim biolaboratorijama u Ukrajini.

Danas smo predstavili analizu za koje patogene su SAD posebno zainteresovane u Ukrajini – rekla je novinarima u petak Irina Jarovaja, kopredsedavajuća komiteta.

Pored patogena koji su teritorijalno vezani za Ukrajinu, (laboratorije) su istraživale viruse i patogene koji su endemski veoma udaljeni od Ukrajine, kao što su ebola i male boginje.

Pre ove nedavne epidemije, slučajevi majmunskih boginja su dokumentovani samo u zemljama centralne i zapadne Afrike, što je zbunilo stručnjake zbog slučajeva majmunskih boginja koji su se poslednjih nedelja brzo pojavili u Severnoj Americi i Evropi.

Zapanjen sam ovim. Svaki dan se budim i sve je više zemalja sa zaraženima – rekao je Oievale Tomori, virusolog koji je ranije bio na čelu Nigerijske akademije nauka i koji je u nekoliko savetodavnih odbora SZO.

Ovo nije vrsta širenja koju smo videli u zapadnoj Africi, tako da će se možda nešto novo dogoditi na Zapadu – rekao je on.

Zanimljivo je da je američka agencija za napredna biomedicinska istraživanja i razvoj (BARDA) nedavno kupila 13 miliona doza vakcine Jinneo protiv malih boginja/majmunskih boginja iz Bavarian Nordic, ali je Zdravstvena i ljudska služba (HHS) objavila izjavu u kojoj se tvrdi da velika narudžba nema nikakve veze sa tekućim izbijanje majmunskih boginja.

Poslednja kupovina BARDA vakcine protiv malih boginja bila je deo standardnih i tekućih napora u pripremi i nije povezana sa specifičnim događajima – rekao je portparol HHS za Akios u petak.

BARDA je sarađivala sa industrijom na razvoju i kupovini vakcina i tretmana za potencijalne hitne slučajeve malih boginja, od kojih se neki mogu koristiti i za reagovanje na boginje majmuna – dodao je portparol.

Značajno je da u SAD nije bilo prirodnih slučajeva malih boginja od kada je virus iskorenjen 1980. godine.

Zašto bi se američka vlada osećala prinuđenom da kupi pošiljku vakcina protiv malih boginja/majmunskih boginja, baš sada?

 

Izvor: Medij