Izvršni direktor Tesle Mask otpušta 10 odsto zaposlenih

Izvršni direktor Tesle Ilon Mask kaže da ima „super loš predosećaj“ kada je ekonomija u pitanju i želi da otpusti oko 10 odsto radnika u proizvodnji električnih automobila.

Poruka je stigla ubrzo nakon što je najbogatiji čovek na svetu rekao zaposlenima da se vrate na posao ili da napuste kompaniju.

Prema godišnjem izveštaju SEC-a, Tesla je krajem 2021. zapošljavala oko 100.000 ljudi u kompaniji i njenim podružnicama. Izvršni direktor Tesle je poslao oštro upozorenje o potencijalnoj recesiji i uticaju na proizvođače automobila, koja je najdirektnija i najnaglašenija prognoza te vrste u industriji.

Dok je zabrinutost zbog rizika od recesije porasla, potražnja za Tesla automobilima i drugim električnim vozilima je i dalje jaka, pa je industrija ostala stabilna tokom tržišnih poremećaja.

Kompanija Tesla se mučila da ponovo pokrene proizvodnju u svojoj fabrici u Šangaju nakon što su blokade zbog Covid-19 dovele do zastoja u fabrici.

Maskova sumorna perspektiva odražava i nedavne komentare rukovodilaca drugih kompanija, uključujući generalnog direktora JPMorgan Chase (JPM) Džejmija Dajmona i predsednika Goldman Saksa (GS) Džona Voldrona.

„Uragan je preko puta i ide ka nama“, ističe Dajmon za CNN.

Inflacija u Sjedinjenim Državama je na vrhuncu u poslednjih 40 godina i to je uticalo na trošak života u Americi, dok se Federalne rezerve suočavaju sa teškim zadatkom da priguše tražnju dovoljno da obuzda inflaciju, a da pritom ne izazovu recesiju.

Nema više ni zapošljavanja

Pre Maskovog upozorenja, koje je stiglo u mejlu pod naslovom „pauzirajte zapošljavanje širom sveta“, Tesla je imao oko 5.000 oglasa za posao na LinkedInu. Od prodaje u Tokiju i inženjera u svojoj novoj berlinskoj fabrici, pa sve do naučnika koji se bave veštačkom inteligencijom učenja u Kaliforniji.

Maskov zahtev da se osoblje vrati u kancelarije već se suočilo sa negodovanjem u Nemačkoj.

„Od svih u Tesli se traži da provedu najmanje 40 sati u kancelariji nedeljno“, napisao je Mask u svom mejlu u utorak. „Ako se ne pojavite, pretpostavićemo da ste dali ostavku.“

Mask je u četvrtak takođe učestvovao u Tviter prepirci sa australijskim tehnološkim milijarderom i suosnivačem Atlasijana, Skotom Farkuharom, koji je ismevao direktivu u nizu tvitova kao „kao nešto iz 1950-ih“.

Mask je odgovorio: „recesije služe vitalnoj funkciji ekonomskog čišćenja“ kao odgovor na tvit Farkuhara koji je ohrabrio zaposlene u Tesli da pogledaju svoja udaljena radna mesta.

Pratite nas na društvenim mrežama Fejsbuk i Telegram

 

Izvor: Mediji