Jamaguči - Japanac koji je preživeo dve atomske bombe

U američkom napadu bačene su atomske bombe na Hirošimu i Nagasaki, a poginulo je između 150.000 i 350.000 ljudi. Na današnji dan se obeležava 77. godišnjica od surovog Američkog nukleranog napada na japanski grad Hirošimu. Prvi put u istoriji čovečanstva, 6. avgusta 1945. godine, upotrebljena je atomska bomba, a u tom napadu poginulo je nekoliko desetina hiljada ljudi.

Sećanje na tragediju neverovatnih razmera zasigurno će trajati dugi niz godina. Malerozni Japanac Jamaguči preživeo je napad na Hirošimu, a nekoliko dana kasnije i na Nagasaki. Jedini poznati čovek na svetu koga je takva sudbina zadesila.

Naime, na dan najstrašnijeg napada u modernom ratovanju, Japanac, mladi preduzetnik Jamaguči krenuo je iz rodnog Nagasakija u Hirošimu, kako bi obavio poslovni sastanak.

Tog dana američki borbeni avion US-B-29 „Enola gej“ dobio je narađenje da na tadašnje Jamagučijevo odredište baci „Mališu“, atomsku bombu, prvi put upotrebljenu u istoriji čovečanstva na civilnom stanovništvu.

Pojavio se ogroman bljesak na nebu i jednostavno sam odleteo – rekao je on u kasnijem obraćanju javnosti.

U tom američkom napadu poginulo je između 150.000 i 350.000 ljudi. Jamaguči se nalazio među 140.000 preživelih.

S obzirom na razarujuće posledice nuklearnog napada, šokirani mladi Japanac odlučio je da se hitno zaputi ka svoojoj kući, Nagasaki, ni ne sluteći šta će mu se tamo desiti.

Tri dana kasnije, 9. avgusta, vojne snage SAD ponovo su bacile nuklearnu bombu, nazvanu „Debeli čovek“, na Japanski grad, odnoseći na taj način najmanje 74.000 ljudskih života u Nagasakiju.

Jamaguči je ponovo preživeo „nemoguće“, zajedno sa 70.000 osoba.

Razlog zašto mrzim atomsku bombu je zbog onoga što ona čini dostojanstvu ljudi – rekao je čovek koji je pomenuto destruktivno oružje preživeo u dva navrata.

Godine 1957, on je dobio zvanje „hibakuša“, odnosno osobe koju je zahvatila razorna eksplozija u Nagasakiju. Međtuim, japanske vlasti su mu tek 52 godina kasnije, 2009. godine, priznale i prisustvo u Hirošimi, tri dana ranije.

Poslednji podatak o žilavom Japancu deluje pomalo neverovatno. Cutomu Jamaguči preminuo je 4. januara 2010. godine u mestu gde se rodio i svedočio o jednom od najstrašnijih događaja u ljudskoj istoriji, Nagasakiju, u svojoj 93. godini.

Pratite nas na društvenim mrežama Fejsbuk i Telegram

Izvor: Mediji