Naučnik se izvinjava nakon što je objavio sliku zvezde koja je zapravo bila kobasica

Objava na tviteru ogromne užarene zvezde, crvena kugla začinjena vatrom sa svetlećim mrljama koje preteće sijaju na crnoj pozadini, izazvala je divljenje i čuđenje. Zapravo je bila obična šala jednog naučnika , na fotografiji je bila samo obična kobasica!

Ovo je, izjavio istaknuti francuski naučnik Etjen Klajn, poslednja zapanjujuća slika koju je snimio svemirski teleskop Džejms Veb sa Proksime Kentauri, najbliže zvezde našem Suncu.

Kolege korisnici Tvitera začudili su se detaljima na slici koju je navodno napravio teleskop, a koji je oduševio svet slikama udaljenih galaksija koje sežu do rođenja univerzuma.

Ovaj nivo detalja… Novi svet se otkriva svaki dan – rekao je.

Ali u stvari, kako je Klajn kasnije otkrio, slika nije bila intrigantna zvezda nešto više od četiri svetlosne godine udaljena od Sunca, već daleko skromniji komad španske kobasice čorizo koji cvrči na usnama.

Prema savremenoj kosmologiji, nijedan predmet koji pripada španskoj mesnici ne postoji nigde osim na Zemlji – rekao je on.

Klajn, koji ima više od 91.000 pratilaca na Tviteru, priznao je da mnogi korisnici nisu razumeli njegovu šalu za koju je rekao da je jednostavno imala za cilj da nas ohrabri „da budemo oprezni prema argumentima ljudi na pozicijama autoriteta, kao i prema spontanoj elokvenciji određenih slika .“

Međutim, u vreme kada je borba protiv lažnih vesti od najveće važnosti za naučnu zajednicu, mnogi korisnici Tvitera rekli su da ih Klajn, direktor istraživanja u francuskoj komisiji za atomsku energiju i producent radio emisije, nije zabavljao.

U sredu se izvinio onima koji su bili zavedeni.

Došao sam da se izvinim onima koji su možda bili šokirani mojom šalom, koja nije imala ništa originalno – rekao je on, opisujući objavu kao malu „šalu naučnika“.

Ubrzo se vratio na sigurniji teren i objavio na Tviteru sliku čuvene galaksije Točak kola koju je snimio svemirski teleskop Džejms Veb.

Ovog puta, uveravao je korisnike, fotografija je bila stvarna.

Prošlog meseca, NASA je predstavila druge spektakularne slike „prvog svetla“ sa teleskopa, koje prikazuju galaksije koje deluju u interakciji, smrtne muke zvezde osuđene na propast i zvezdani rasadnik gde se rađaju ogromna mlada sunca, koja sijaju solarnim vetrovima koji stvaraju ogromne oblake gasa i prašine.

Za razliku od Hubble svemirskog teleskopa, koji uglavnom posmatra svetlost u vidljivom delu spektra, Veb je optimizovan da proučava infracrveno zračenje duže talasne dužine, omogućavajući mu da uhvati svetlost iz zore univerzuma koja je rastegnuta širenjem samog svemira u proteklih 13,8 milijardi godina.

Pratite nas na društvenim mrežama Fejsbuk i Telegram

Izvor: Mediji