japan-sicusni-crvi-otkrivaju-rak-pankreasa

Japanska biotehnološka firma kaže da je razvila prvi rani test na svetu za otkrivanje raka pankreasa, koristeći moćne nosove sićušnih crva.

Hirotsu Bio Science je ovog meseca lansirao svoj N-NOSE plus test na rak pankreasa, plasirajući se direktno potrošačima u Japanu i sa ciljem da se test donese u Sjedinjene Države do 2023. godine.

Korisnici šalju uzorak urina kroz specijalnu poštansku kesu u laboratoriju, gde se stavlja u petrijevu posudu sa vrstom nematoda. Stvorenja, naučno poznata kao C. elegans, imaju olfaktorna čula mnogo moćnija od pasa, kaže kompanija, i prate svoj nos koji ih vodi prema ćelijama raka.

To čini životinje dugačke 1 milimetar moćnim dijagnostičkim alatom, kaže osnivač kompanije i izvršni direktor Takaki Hirotsu, koji ih istražuje već 28 godina.

Ono što je veoma važno za rano otkrivanje raka i ovakvih bolesti je sposobnost da se osete količine u tragovima – rekao je Hirotsu.

A kada je o tome reč, mislim da mašine nemaju šanse protiv sposobnosti koje imaju živi organizmi.

Hirotsu Bio je lansirao svoj prvi N-NOSE test za potrošače u januaru 2020. koji je tvrdio da može da kaže da li su korisnici izloženi velikom riziku od raka ili ne.

Oko 300.000 ljudi je uradilo originalni test, a oko 5%-6% dobija visokorizična očitavanja.

Sićušni crvi otkrivaju rak pankreasa

U najnovijoj verziji, kompanija je podesila genetski kod nematoda kako bi plivale dalje od uzoraka raka pankreasa. Hirotsu Bio je počeo sa rakom pankreasa zbog njegove teškoće u dijagnozi i brzine progresije.

U narednim godinama, kompanija očekuje da uvede ciljane testove za rak jetre, kao i za rak grlića materice i dojke.

Komplet za testiranje pankreasa košta do 70.000 jena (505 dolara), što je relativno skupo za dijagnostički test u Japanu, koji ima nacionalizovan sistem zdravstvene zaštite i fiksne cene lekova i procedura.

Cena, zajedno sa TV reklamama koje koriste karikature crva i pankreasa, deo su procesa izgradnje brenda, rekao je Hirotsu, dodajući da bi cena mogla da padne kako se kompanija povećava.

Neki lekari su kritikovali ovaj direktan pristup potrošačima i sumnjali u medicinsku korisnost rezultata.

Masahiro Kami, šef istraživačkog instituta za medicinsku upravu u Tokiju, rekao je da bi lažno pozitivni rezultati mogli uveliko nadmašiti stvarne slučajeve raka pankreasa, čineći da rezultati „neupotrebljivi“.

Kompanija tvrdi da se tačnost N-NOSE-a dobro suprotstavlja drugim dijagnostičkim testovima i da su namenjeni kao rani alati za skrining koji mogu da usmere pacijente ka daljem testiranju i ranom lečenju.

Iako decenijama proučava nematode i one čine osnovu njegove kompanije, Hirotsu kaže da nema neki poseban afinitet prema tim stvorenjima.

Osećam se kao da moram da dam odgovor da volim nematode i da su mi slatki, ali to uopšte nije slučaj –  rekao je on.

Zaista, ja ih samo smatram istraživačkim materijalom i ništa više.

Pratite Portal Dnevni Puls na TelegramuFejsbuku, Tviteru i Gab-u!

Dnevni Puls/Mediji