juzna-afrika-prijavila-prvu-smrt-uzrocno-povezanu

Južnoafrički zdravstveni regulator objavio je u četvrtak o uzročno-posledičnoj vezi između smrti pojedinca i Džonson & Džonsonove (J&J) vakcine protiv kovida, što je prvi put da je takva direktna veza uspostavljena u ovoj zemlji.

Osoba se javila sa retkim neurološkim poremećajem Guillain-Barre(GBS) sindromom ubrzo nakon što je dobila J&J-ovu Janssen vakcinu, nakon čega je osoba stavljena na respirator i kasnije umrla, rekli su viši naučnici na konferenciji za novinare.

U vreme bolesti nijedan drugi uzrok GBS sindroma nije mogao biti identifikovan – rekla je profesorka Haneli Majer.

Starost osobe i drugi lični podaci nisu otkriveni iz razloga poverljivosti.

J&J je u saopštenju poslatom e-poštom naveo da je GBS povezan sa primenom različitih vakcina i drugih lekova i da ga takođe može pokrenuti SARS-CoV-2, virus koji izaziva kovid.

Kompanija je saopštila da snažno podržava podizanje svesti o znacima i simptomima retkih događaja kako bi se osiguralo da se oni mogu brzo identifikovati i efikasno lečiti.

Prošlog jula, američke vlasti su dodale upozorenje na listu sa činjenicama za vakcinu kompanije J&J u kojoj se kaže da podaci sugerišu da postoji povećan rizik od GBS-a u šest nedelja nakon vakcinacije. U to vreme je zabeležio 100 preliminarnih izveštaja o GBS kod primalaca vakcine, uključujući 95 ozbiljnih slučajeva i jednu prijavljenu smrt.

Evropski regulator za lekove je prošle godine dodao GBS kao mogući neželjeni efekat AstraZenekine vakcine protiv kovida koja, kao i J&J, koristi tehnologiju virusnih vektora.

Južnoafrički ministar zdravlja Džoi Phahla rekao je na konferenciji za novinare u četvrtak da je od sredine jula SAHPRA-i prijavljeno nešto više od 6.200 „neželjenih događaja“ od više od 37 miliona doza vakcine protiv kovida primenjenih u zemlji, što je ekvivalentno 0,017%.

Semete-Makokotlela je rekla da je regulator procenio oko 160 smrtnih slučajeva od početka uvođenja vakcinacije protiv kovida, ali do sada nije vidio uzročnu vezu sa vakcinacijom.

Južna Afrika je koristila vakcine kompanija J&J i Pfizer u svojoj kampanji vakcinacije protiv kovida. Uvođenje je počelo sporo zbog poteškoća u obezbeđivanju zaliha i dugotrajnih pregovora sa farmaceutskim kompanijama.

Oko 46% odrasle populacije od 40 miliona sada je potpuno vakcinisano.

Pratite Portal Dnevni Puls na TelegramuFejsbuku, Tviteru i Gab-u!

Dnevni Puls/Mediji