Kako postati CIA špijun: Uputstvo na ruskom jeziku

CIA objavila uputstva na ruskom jeziku pomoću kojih je moguće tajno se povezati sa obaveštajnom službom SAD i predati joj informacije, piše „Vašington post“.

Kako su saopštili neimenovani zvaničnici za taj list, CIA je na društvenim mrežama objavila detaljna uputstva na ruskom jeziku o tome kako doušnici mogu osigurati bezbednost prenosa podataka, a da „ne budu uhvaćeni“.

Konkretno, obaveštajna agencija savetuje da se koristi internet-pretraživač „Tor“ koji omogućava anonimno surfovanje internetom, kao i virtuelne privatne mreže ili VPN. CIA savetuje da se u te svrhe ne koristi privatni računar ili računar sa radnog mesta.

 Želeli smo da osiguramo bezbedan način za uspostavljanje komunikacije“, rekao je neimenovani američki obaveštajac koji tvrdi da „Rusi pokušavaju da stupe u kontakt sa CIA – prenosi „Vašington post“.

Prema uputstvu, doušnici treba da navedu svoje puno ime, zemlju iz koje pišu, zvaničnu dužnost, kao i da preciziraju „kakav pristup imaju informacijama od značaja“ za američku obaveštajnu službu. Po rečima bivših obaveštajaca, sve te informacije se pažljivo analiziraju i proveravaju.

Kako navodi list, takvim „novim pristupom“ CIA se nada da će dobiti više zvaničnih poverljivih informacija Rusije.

 

Izvor: Washington Post