kanada-bi-da-prosiri-dozvole-za-eutanaziju-na-mentalno-bolesne

Kanada već ima neka od najpopustljivijih svetskih pravila o eutanaziji, a od sledeće godine će dozvoliti „medicinski potpomognutu smrt“ ako osoba pati od mentalnih problema kao jedinog stanja.

Vlada Kanade takođe predlaže da se eutanazija proširi na takozvane zrele maloletnike, decu mlađu od 18 godina koja ispunjavaju iste uslove kao i odrasli.

Zreli maloletnici su labavo definisan koncept bez određenog uzrasta; deca za koja se smatra da mogu sama da donose svoje medicinske odluke mogla bi da zatraže smrt uz pomoć medicinske pomoći.

Organizacija „Umiranje sa dostojanstvom Kanada“(Dying With Dignity Canada) je napisala u prilog proširenju uslova za maloletnike, predlažući 12 godina kao minimalnu starost.

Međutim, zagovornici ljudskih prava kažu da državnim propisima nedostaju neophodne mere zaštite i obezvređujeju živote osoba sa invaliditetom.

Kanada je prošle godine zabeležila 10.000  preminulih uz pomoć asistiranog samoubistva

U Kanadi je prošle godine bilo više od 10.000 smrtnih slučajeva izvršenih eutanazijom, što je povećanje za oko trećinu u odnosu na prethodnu godinu, a zagovornici kažu da će taj broj verovatno imati još veći skok.

U jednom slučaju, Alan Nikols, 61-godišnji muškarac koji je imao istoriju depresije, ubijen je bez znanja svoje porodice. U prijavi koju je on popunio za eutanaziju, jedino zdravstveno stanje koje je naveo je gubitak sluha.

Porodica gospodina Nikolsa rekla je da mu nedostaje kapacitet da razume proces i da ne pati nepodnošljivo. Porodica je optužila zaposlene u bolnici da su mu nepropisno pomogli da zatraži eutanaziju.

Triš Nikols, supruga, rekla je: „Užasavam se što su mog muža smestili u bolnicu i na neki način mu dali ove (eutanazijske) forme u ruke.“

Bolnica kaže da je gospodin Nikols dao validan zahtev za eutanaziju i da, u skladu sa privatnošću pacijenata, nije bila u obavezi da obavesti rođake niti ih uključi u razgovore o lečenju.

Tokom svog poslednjeg putovanja u Kanadu, papa Franja je kritikovao ono što je nazvao kulturom otpada koja starije osobe i osobe sa invaliditetom smatra jednokratnim.

Moramo naučiti kako da slušamo bol siromašnih i najmarginalizovanijih, rekao je Papa, žaleći za  -pacijentima kojima se, umesto ljubavi, daje smrt.

Tri eksperta UN za ljudska prava napisala su da je kanadska medicinska pomoć u zakonu o umiranju imala „diskriminatorni uticaj“ na osobe sa invaliditetom i da nije u skladu sa obavezama Kanade da poštuje međunarodne standarde ljudskih prava.

Smatraju da se čini da zakon krši univerzalnu deklaraciju o ljudskim pravima UN.

Pogrešan zakon

Terezija Degener, profesor prava i studija invalidnosti na Protestantskom univerzitetu za primenjene nauke u Nemačkoj, rekla je da je dozvoljavanje eutanazije zasnovane isključivo na invalidnosti jasno kršenje ljudskih prava.

Implikacija (kanadskog) zakona je da je život sa invaliditetom automatski manje vredan življenja i da je u nekim slučajevima poželjnija smrt – rekla je Degener.

Majkl Kuper, konzervativni ministar za demokratske reforme, rekao je ranije ovog meseca: „Konzervativci su od početka izražavali ozbiljnu zabrinutost zbog rizika koje za Kanađane predstavlja nedostatak zakona liberalne vlade.

„Umesto da sluša osobe sa invaliditetom i zalaže se za ugrožene Kanađane, liberalna vlada ih je zaobišla na svakom koraku i progurala njihovo pogrešno zakonodavstvo kroz proces.“

„Doslovno zakonodavstvo o životu ili smrti zaslužuje temeljnu reviziju i konsultacije kako bi se osiguralo da najugroženiji ljudi budu zaštićeni.“

Pratite Portal Dnevni Puls na TelegramuFejsbuku, Tviteru i Gab-u!

Dnevni Puls/Mediji