Proizvođači zabrinuti zbog ograničenja cena ruske nafte

Ministar energetike Omana kaže da bi se ograničenja Rusiji mogla proširiti širom sveta

Veliki proizvođači nafte zabrinuti su zbog ograničenja cena koje je Grupa sedam nametnula na izvoz ruske sirove nafte, rekao je ministar energetike Omana Salim Al-Aufi u intervjuu za Blumberg.

Ograničenje ruske pomorske nafte, postavljeno na 60 dolara po barelu, uvele su EU, zemlje G7 i Australija 5. decembra. Njime se zapadnim kompanijama zabranjuje da pružaju osiguranje i druge usluge brodovima natovarenim ruskom naftom, osim ako teret nije kupljen po ili ispod navedene cene.

„Mislim da se to nikome ne sviđa“, rekao je Al-Aufi agenciji ranije ove nedelje. „Ne znamo dokle će to ići. Danas je to Rusija. Ali sutra se to može promeniti i to bi moglo biti globalno ograničenje cena. To bi bilo izuzetno ozbiljno.”

Ministar je takođe upozorio da bi ta mera mogla da dovede do manjeg ulaganja u proizvodnju nafte na globalnom nivou.

Govoreći nekoliko dana nakon što su se Organizacija zemalja izvoznica nafte i njeni saveznici (OPEK+) sastali da razgovaraju o politici, Al-Aufi je rekao da se grupa složila da zadrži proizvodnju stabilnom, naglašavajući da tržište nije „spremno da primi dodatne količine“.

Ministar je takođe rekao da OPEK+ smatra da najnoviji podaci ne opravdavaju još jedno smanjenje snabdevanja. U oktobru je alijansa dogovorila dnevno smanjenje od 2 miliona barela.

„Svako dodatno smanjenje verovatno će poslati negativnu poruku tržištu“, rekao je Al-Aufi. „Za sada se držimo odluke iz oktobra. Ali to ne znači da ne možemo da odgovorimo ako mislimo da je tržište značajno preterano ili nedovoljno. Možemo se sastati u bilo kom trenutku.”

Globalne cene sirove nafte porasle su preko 127 dolara po barelu ubrzo nakon što su Vašington i njegovi saveznici uveli sankcije Rusiji, jednom od najvećih svetskih proizvođača i izvoznika nafte, zbog njene vojne operacije u Ukrajini. Od tada, cene sirove nafte su se smanjile, pale na manje od 80 dolara po barelu, pošto je potražnja širom sveta smanjena usporavanjem ekonomskog rasta u SAD i Evropi, zajedno sa produženim ograničenjima u Kini u vezi sa kovidom. Proizvođači nafte su vidno zabrinuti zbog ovakvih ograničenja cena, jer bi potez mogao da poprimi domino efekat.

Pratite Portal Dnevni Puls na TelegramuFejsbuku, Tviteru i Gab-u!

Dnevni Puls/RT