nemacka-broj-ekstremistickih-desnicara-sve-veci

Ministarka unutrašnjih poslova Nemačke Nensi Fezer izjavila je za list Bild u nedelju da je broj ekstremista krajnje desnice koji negiraju legitimitet današnje države dostigao 23.000.

Ona je pozvala na sveobuhvatno suzbijanje Rajhsburger(Reichsbuerger) pokreta „Građanin Rajha“.

Prema ministarki, zajednica Rajhsburgera, koja odbacuje trenutni politički sistem i granice zemlje, porasla je za 2.000 članova tokom prošle godine.

Takođe je rekla da se 10 odsto u grupi smatra spremnim na nasilje.

Policija je u sredu uhapsila 25 Rajhsburgera, ili samozvanih „građana Rajha“, koji su osumnjičeni da su planirali državni udar. Za vođu grupe imenovan je 71-godišnji Hajnrih XIII, princ od Rojsa i član manje nemačke aristokratske porodice.

„Ne radimo sa bezopasnim ludacima, već sa osumnjičenima za terorizam, koji su sada u pritvoru i čekaju na suđenje“, rekla je ministarka, dodajući da je prošle godine zabeleženo 239 nasilnih akata Rajhsburgera i da je kod najmanje 1.050 ljudi imalo dozvolu za oružje. Dok je broj članova ove grupacije sve veći.

Ministarka je pozvala na „maksimalni pritisak“ na zajednicu i rekla da će vlada „dodatno pooštriti zakone o oružju“.

Nemačka policija je u aprilu uhapsila četiri osobe koje su povezane sa pokretom Rajhsburgera zbog sumnje da su planirali otmicu ministra zdravlja Karla Lauterbaha.

Pratite Portal Dnevni Puls na TelegramuFejsbuku, Tviteru i Gab-u!

Dnevni Puls/Mediji