Ukrajina traži od Nemačke da ubrza isporuke oružja - Kijevu

Kijev ne može više da čeka na nove isporuke oružja, kaže novi izaslanik u Berlinu

Ukrajinski izaslanik u Nemačkoj pozvao je zemlju da ubrza svoje isporuke oružja Kijevu. U intervjuu za list Die Welt u nedelju, novoimenovani ambasador Aleksej Makejev rekao je da želi da Berlin učini više da pomogne usred sukoba sa Rusijom.

„Ne želim da vršim diplomatski pritisak na saveznu vladu, želim da nateram Nemačku da brže isporuči ono što ima. Zato što više nemamo vremena da čekamo oružje“, rekao je Makejev.

Iako ga je Die Welt reklamirao kao „diplomatičniju“ i „kooperativniju“ osobu od njegovog prethodnika Andreja Melnika koji je pogođen skandalima, novi izaslanik je rekao da planira da se pozabavi pitanjem isporuke oružja Kijevu na direktan način. Melnik je bio poznat po tome što je više puta napadao Berlin zbog njegovog navodnog oklevanja da pošalje više oružja u Kijev, kao i po vređanju nemačkih zvaničnika, uključujući kancelara Olafa Šolca.

„Obraćam se direktno stvarima i voleo bih da nam se više pomogne“, rekao je Makejev.

Lista naoružanja koje Kijev želi od Berlina uključuje „više protivvazdušnih sistema, samohodnih haubica, Gepard (protivvazdušne tenkove) i municiju“, primetio je on. Dve strane još uvek pregovaraju o isporuci borbenih vozila pešadije Marder i tenkova Leopard, dodao je ambasador.

Izaslanik je takođe kritikovao odluku Berlina da ne pošalje sisteme protivvazdušne odbrane američke proizvodnje Patriot u Ukrajinu, već da ih pošalje u Poljsku.

„Oružje je potrebno tamo, a ne u Poljskoj ili Nemačkoj“, rekao je Makejev i izrazio nadu da će granice Ukrajine uskoro biti viđene kao „istočni deo NATO-a“.

U subotu, Tobias Lindner, parlamentarni državni sekretar nemačkog ministarstva spoljnih poslova, rekao je da su Patriot deo sistema kolektivne odbrane NATO-a i da ih Berlin ne može jednostavno predati trećoj strani van vojnog bloka, kao što je Ukrajina.

Rusija je više puta upozoravala Zapad da ne ubacuje oružje u Kijev, tvrdeći da će to samo produžiti sukob i „doneti još patnje“ zemlji.

Pratite Portal Dnevni Puls na TelegramuFejsbuku, Tviteru i Gab-u!

Dnevni Puls/RT