Kijev želi razmenu: Medvedčuka za "Azovce"

Član ruske delegacije na pregovorima sa Ukrajinom i šef frakcije Liberalno-demokratske partije Leonid Slucki izjavio je danas da će Moskva proučiti inicijativu za razmenu pripadnika bataljona „Azov“ iz Mariupolja

Razmatra se razmena Azovaca za uhapšenog ukrajinskog opozicionog političara Viktora Medvedčuka.

 Kad je reč o razmeni, proučićemo to pitanje. Ne lično mi, već oni koji imaju ovlašćenja u Moskvi da proučavaju i donose odluke u vezi sa inicijativom za razmenu Medvedčuka za ‘Azovce’ – rekao je Slucki.

Predsednik Državne dume Vjačeslav Volodin rekao da „nacističke zločince ne treba razmenjivati“. Rusija čini sve da ih privede pravdi, podseća agencija RIA Novosti.

Na vest o hapšenju Medvedčuka Volodin je poručio da će ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski morati da odgovara „ukoliko se nešto desi uhapšenom lideru političkog saveta ukrajinske stranke ‘Opoziciona platforma – za život'“.

On je naglasio da je Medvedčuk poznat kao inicijator realizacije Minskih sporazuma u „normandijskom formatu“ . „Teško da bi se danas dešavali tragični događaji da mu je sve to uspelo“, te da se zalagao za nezavisnu i vanblokovsku Ukrajinu.

Po hapšenju Medvedčuka Zelenski je Rusiji ponudio razmenu. Medvedčuk za „zarobljene građane Ukrajine“.

Ukrajinske vlasti Medvedčuka sumnjiče za veleizdaju i pokušaj pljačke nacionalnih resursa na Krimu. Podsetimo da je Rusija pripojila Krim 2014. godine. U Ukrajini ga smatraju saveznikom Putina. Medvedčuk ga naziva naziva „ličnim prijateljem“.

Pratite nas na društvenim mrežama FejsbukTelegram i Tviter

Izvor: Mediji