Nije Tramp ni Erdogan već je Zoran Milanović novi progonitelj Natoa

Dan nakon što je, prema izvorima, Turska na sastanku ambasadora NATO-a blokirala obradu zahteva Finske i Švedske za pridruživanje vojnom savezu, kijevski mediji su pisali da bi ista rampa mogla da usledi i iz Zagreba.

Još uvek je nepotvrđena informacija da bi predsednik hrvatske Zoran Milanović, mogao da stavi veto na ulazak Finske i Švedske u Nato.

Dok turski lider Redžep Tajip Erdogan blokadu koristi kako bi rešio status Кurdistanske radničke partije (PКК), koju Ankara smatra terotističkom grupom, njegov hrvatski kolega je rešio da se preko NATO-a bori za prava Hrvata u Bosni i Hercegovini.

Prepucavanje koje već više od dve godine traje između Milanovića i premijera Andreja Plenkovića prenelo se na svetsku scenu od početka ruske invazije na Ukrajinu. Tako je Milanović, optužujući premijera da je „ukrajinski agent“, poručivao da Hrvatska neće slati vojske u Ukrajinu, da je NATO dovoljno došao na istok gde pokušava da „praćkama naoružava zemlje protiv nuklearne sile“, a u Evropskoj uniji je izazvao skandal izjavama o „državnom udaru 2014. godine“.

Sa druge strane, Plenković, koji Milanovića naziva „ruskim agentom“, brže-bolje je pojurio u Kijev kako bi iskazao nedvosmislenu podršku Ukrajini i dao je sve od sebe da „ispegla“ buru koje su Milanovićeve izjave podigle kod evropskih saveznika.

A onda je počelo da se govori o učlanjenju Finske i Švedske NATO-u, što je izazvalo nove tenzije u državnom vrhu, a koplja se lome preko Hrvata u BiH. Naime, Milanović poručuje da će blokirati prijem Finske i Švedske u NATO sve dok se ne reši problem Izbornog zakona u BiH, kojim bi tamošnjim Hrvatima trebalo da se garantuje ravnopravnost.

Hrvatska politika u BiH poslednjih godina stavila je fokus borbe za ravnopravnost na pokušaje izmene Izbornog zakona kojim bi se garantovalo da tamošnji Hrvati dobiju legitimne predstavnike u državnim telima. Milanović je to pitanje postavio kao svoj prioritet, čak i „ispred ruske invazije na Ukrajinu“, a potencijalno proširenje NATO-a dočekao je kao zgodnu priliku da problematiku podigne na međunarodni nivo.

„Ko ne blokira taj je izdajica“

Još krajem aprila, kada je postalo jasno da će Finska vrlo brto zatražiti prijem u Alijansu, Milanović je rekao da hrvatski parlament ne sme da ratifikuje „bilo čije članstvo“.

Ići korak dalje i u to uvlačiti Finsku, koja je 50 kilometara od Sankt Petersburga. Mislim da je to opasno šarlatanstvo. Međutim, ne možemo reći ne. Nama je Finska važnija od Hrvatske i Hrvata u BiH, jel? – upitao je Milanović i dodao:

Što se mene tiče, nek uđu u NATO, nek pikaju besnog medveda penkalom u oko. Ali dok se ne reši pitanje Izbornog zakona, dok Bakir Izetbegović ne bude nateran da promeni Izborni zakon, sabor ne sme ratifikovati ničiji pristup u NATO – rekao je šef hrvatske države.

On je to nazvao „istorijskim srebrnim metkom“.

Meni je žao što se to slama na uzornoj državi kao što je Finska, voleo bih da oni nas podrže u našim problemima – rekao je Milanović.

Protivljenje Milanovića prijemu Finske, a potom i Švedske, u NATO kulminiralo je u utorak 3. maja njegovom najavom da će lično da uloži veto na takvu odluku. On je u više navrata pozvao Hrvatski sabor da ne glasa za članstvo kada nordijske zemlje to službeno zatraže.

Obećao je da će “kao đavao grešnu dušu progoniti svakog poslanika koji bude bio za“, kao i da će one koji ne blokiraju proglasiti izdajicama.

I dalje mu je, istakao je ove nedelje, važnija „zanoktica Hrvata u BiH nego cela rusko-finska granica“, a ako „Hrvatskoj zbog toga preti nedobijanje Šengena“, ističe da se bez toga može živeti. Odgovornost za položaj Hrvata u BiH i situaciju u vezi sa izbornom reformom, Milanović je ponovo pripisao Plenkoviću i upitao ga „zašto laže narod u toj zemlji“.

Plenković je premijer male države, dopušta da je razvlače kao bludnicu po putu – rekao je.

Plenković je bio uzdržan sve do četvrtka, kada je rekoa da „Milanović ili ima radni zadatak, ili je korisna budala koja radi u korist Rusije“.

Imate izvornu tezu protiv širenja NATO-a. Ona dolazi u trenutku kada je Rusija napravila brutalnu vojnu agresiju na Ukrajinu i time srušila temelje bezbednosne arhitekture u Evropi. Ceo zapadni svet se solidarisao sa Ukrajinom – rekao je Plenković.

Milanović mu je odgovorio „romanom“ na Fejsbuku i ocenio da se Plenković „uplašio za svoje briselske snove“.

– Požalio se danas Plenković, valjda sav uplašen za sudbinu svojih mokrih briselskih snova i želja, da ga partneri iz NATO-a gledaju „čudno“. Zbog toga što hrvatski predsednik, zamislite, brani interese Hrvatske. Taj večni diplomata i aspirant na briselske fotelje trebao bi da zna, nakon toliko godina povlačenja po evropskim hodnicima, kako NATO nema jedan par očiju, kojih se on panično boji, već NATO čini 30 članica, to je 30 pari očiju među kojima su i hrvatske – napisao je hrvatski predsednik.

„Veto ide u ova smera“

Milanovićevo protivljenje članstvu Finske i Švedske stiglo je i do skandinavskih zemalja. Finski ministar spoljnih poslova poručio je kratko da je „šokiran“ Milanovićevim izjavama, na šta mu je on u svom stilu odgovorio da su i oni (Hrvati) u šoku što „vas godinama boli neka stvar za nas“.

Reakcija iz švedske bila je manje zvanična, ali više preteća.

Švedska i Finska uplaćuju milijarde u budžet EU i Hrvatska iz njega prima milijarde. Isto važi i za NextGenerationEU, kao i druge fondove. Samo želim da vas podsetim, gospodine predsedniče Milanoviću, da veta idu u oba smjera – napisao je na Tviteru švedski evroparlamentarac Čarli Vejmers.

Milanović je odgovorio burno, nazivajući Vejmersa „zatuacanim islamofobom“ i fašistom“ i poručio mu da „može da nosi te prljave pare“.

To je fašista, zadnji ološ, neka nosi te prljave novce. On će da preti Hrvatskoj – rekao je.

Dodao je da je Turska ta koja se sluša i da Hrvatske nema jer je, kako je naveo, predstavljaju „bedne bube“. Ocenio je da je Hrvatska u situaciji u kakvoj nikada nije bila i da bi ambasador Hrvatske u NATO po svemu trebalo da bude neutralan po pitanju članstva Švedske i Finske.

Ne bude li, ok, neću ga ja proganjati. On ide u penziju, ali on ima suprugu koja je isto ambasador, a koja je mlađa od mene. Ne sme se nikome zameriti. Šta će napraviti Mario Nobilo? Nešto će napraviti. To će svakako doći u parlament – kazao je Milanović.

Pratite nas na društvenim mrežama FejsbukTelegram i Tviter

Izvor: Mediji