kim-dzong-un-cestitao-putinu-rodjendan

Lider Severne Koreje Kim Džong Un uputio je ove nedelje rođendansku čestitku ruskom predsedniku Vladimiru Putinu, čestitajući mu što je „ugušio izazove i pretnje Sjedinjenih Država“, što je najnoviji znak produbljivanja veza između ove dve zemlje.

Kako se izolacija Rusije zbog njene specijalne vojne akcije u Ukrajini povećavala, to je sve više vredna u Severnoj Koreji. Što se tiče Severne Koreje, odnosi sa Rusijom nisu uvek bili tako topli kao tokom Sovjetskog Saveza, ali sada zemlja ubira jasne koristi od potrebe Moskve za prijateljima.

Kako su počeli odnosi Severne Koreje i Rusije i kako se zbližavaju:

Komunistička Severna Koreja formirana je u ranim danima Hladnog rata uz podršku Sovjetskog Saveza. Severna Koreja se kasnije borila protiv Južne i njenih saveznika SAD i Ujedinjenih nacija do pat pozicije u Korejskom ratu 1950-1953 uz obimnu pomoć Kine i Sovjetskog Saveza.

Severna Koreja se decenijama u velikoj meri oslanjala na sovjetsku pomoć, a kada se Sovjetski Savez raspao 1990-ih, to je pomoglo da izazove smrtonosnu glad na severu.

Lideri Pjongjanga su imali tendenciju da koriste Peking i Moskvu da uravnoteže jedni druge. Kim Džong Un je u početku imao relativno hladne odnose sa obe zemlje, koje su se pridružile Sjedinjenim Državama u uvođenju strogih sankcija Severnoj Koreji zbog njenih nuklearnih proba.

Ali nakon poslednje nuklearne probe svoje zemlje 2017. godine, Kim je preduzeo korake da popravi veze. Kim i Putin su se 2019. prvi put sreli na samitu u ruskom gradu Vladivostoku

Od tada, Rusija se pridružila Kini u protivljenju novim sankcijama, stavivši veto na pritisak koji predvode SAD u maju i javno podelivši Savet bezbednosti UN (SBUN) po prvi put otkako je počeo da kažnjava Pjongjang 2006.

Severna Koreja je uzvratila javnom podrškom Moskvi nakon što je Rusija započela specijalnu vojnu operaciju u  Ukrajini. Bila je jedna od retkih zemalja koja je priznala nezavisnost otcepljenih ukrajinskih regiona, a ove nedelje je izrazila podršku ruskoj proglašenoj aneksiji delova Ukrajine.

Specijalna vojna operacija Moskve u Ukrajini dovela je do nove geopolitičke realnosti u kojoj Kremlj i (Severna Koreja) mogu postati sve bliskiji, možda čak do tačke oživljavanja kvazi-savezničkih odnosa koji su postojali tokom Hladnog rata. – Artjom Lukin, profesor na Dalekoistočnom federalnom univerzitetu u Vladivostoku, napisao je u nedavnom izveštaju.

Primetno je da je Pjongjang počeo da koristi novu frazu „taktička i strateška saradnja“ da opiše svoj odnos sa Rusijom – dodao je on.

Ogromna većina trgovine Severne Koreje ide preko Kine, ali je i Rusija potencijalno važan partner, posebno za snabdevanje naftom, kažu stručnjaci. Moskva je negirala da je prekršila sankcije Ujedinjenih nacija, ali su ruski tankeri optuženi da su pomogli u izbegavanju ograničenja izvoza nafte u Severnu Koreju, a posmatrači sankcija izvestili su da su radnici ostali u Rusiji uprkos zabrani.

Trgovina i ljudski kontakt između dve zemlje su skoro potpuno zaustavljeni nakon što je počela pandemija i Severna Koreja je uvela stroga ograničenja na granicama, u jednom trenutku primoravajući ruske diplomate da guraju sebe i svoj prtljag na železnička ručna kolica kako bi se vratili kući.

Postoje razlozi da se veruje da će bar neka granična ograničenja na severnokorejskoj strani uskoro početi da se ukidaju – rekao je Lukin, navodeći izveštaje lokalne vlade da bi uskoro mogla da bude dozvoljena trgovina vozovima.

Ruski zvaničnici su otvoreno razgovarali o „radu na političkim aranžmanima“ za zapošljavanje 20.000 do 50.000 severnokorejskih radnika, uprkos rezolucijama Saveta bezbednosti UN koje zabranjuju takve aranžmane.

Pratite Portal Dnevni Puls na TelegramuFejsbuku, Tviteru i Gab-u!

Dnevni Puls/Mediji