americki-obavestajci-dosli-do-saznanja-da-putinu

Američki obaveštajci su došli do informacija iz najužeg kruga predsednika Rusije Vladimira Putina, da je u poslednjih nedelju dana izraženo neslaganje oko njegovog vođenja specijalne vojne operacije u Ukrajini. Dok portparol Kremlja Peskov kaže da su to zapadne laži.

Kritike su do sada najjasniji pokazatelj previranja unutar ruskog rukovodstva oko upravljanja trenutnom situacijom.

Smatralo se da je informacija dovoljno značajna da je uključena u dnevni obaveštajni brifing američkog predsednika Džoa Bajdena i podeljena drugim američkim zvaničnicima, prema ljudima koji su upoznati sa pitanjem, a koji su pod uslovom anonimnosti govorili za Vašington post.

Nezadovoljstvo koje je izrazio član Putinovog najužeg kruga odnosilo se na ono što smatra lošim rukovođenjem ratnim naporima i greškama koje čine oni koji su sprovodili vojnu kampanju, kaže jedan od ljudi.

Identitet insajdera nije mogao da bude potvrđen za list, iako je ime uključeno u izveštaje američkih obavještajnih službi.

Novi obaveštajni podaci, zajedno sa komentarima ruskih zvaničnika, naglašavaju podele unutar Putinovog višeg ešalona, gde zvaničnici dugo nisu želeli da donesu loše vesti autokratskom ruskom lideru koji se smatra izolovanijim nego u bilo kom trenutku tokom njegove 22-godišnje vladavine.

Broj ljudi koje Putin smatra bliskim ili poverljivim pomoćnicima i savetnicima je mali i sastoji se prvenstveno od kolega iz vremena kada je radio u KBG-u i onih koje je upoznao dok je bio zamenik gradonačelnika Sankt Peterburga 1990-ih.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov priznao je da je bilo neslaganja i debata među ruskim liderima pošto se Putin suočio sa ključnim odlukama kao što je mobilizacija.

Postoje neslaganja oko takvih trenutaka. Neki misle da bi trebalo da se ponašamo drugačije. Ali to je sve deo uobičajenog radnog procesa – rekao je Peskov za Vašington post.

Ali Peskov je rekao da izveštaji američkih obaveštajnih službi o pojedincu iz Putinovog užeg kruga koji direktno izaziva ruskog lidera „apsolutno nisu istiniti“.

Putin je takođe zapretio da će preduzeti ekstremne mere za zaštitu ruske teritorije, uključujući upotrebu nuklearnog oružja, nadajući se da će pretnja naterati ukrajinske pristalice da dvaput razmisle o tome koliko daleko Kijevu treba omogućiti da napreduje.

Situacija je dovela do javnih kritika Putinovog ministra odbrane i visokih generala.

Postoji rastuća kritika Putina iza njegovih leđa. – rekao je jedan zvaničnik.

Pratite Portal Dnevni Puls na TelegramuFejsbuku, Tviteru i Gab-u!

Dnevni Puls/Mediji