Kimove vakcine u Severnoj Koreji nazivaju "besmrtnim napitkom ljubavi"

Severna Koreja zaražena Covidom konačno je započela svoj program vakcinacije – nazivajući vakcine COVID-19 „besmrtnim napitkom ljubavi“ njihovog lidera Kim Džong Una, prenela je Radio Slobodna Azija (RFA).

Međutim, vakcine su do sada rezervisane samo za vojnike koji rade na nacionalnim građevinskim projektima, navodi neprofitna medijska kuća koju finansiraju SAD.

Dva anonimna izvora dala su detalje RFA-u, opisujući kako će vozila emitovati poruke preko zvučnika na mestima vakcinacije, ističući kako su vakcine „milostivi poklon“ od Kima.

Oni puštaju glasne političke propagandne poruke dok se vojnicima ubrizgavaju vakcine iz Kine“, rekao je neimenovani vladin zvaničnik.

„Oni to zovu ‘vakcinacijom ljubavi od najvišeg dostojanstva'“, rekao je on, koristeći počasni izraz za lidera zemlje.

Čini se da je to potvrdio RFA-u još jedan izvor, stanovnik. „Emitersko vozilo koje se pojavilo na mestu vakcinacije glasno je proglasilo veličinu generalnog sekretara, koji je za njih pripremio „Besmrtni napitak ljubavi“, rekla je ona.

Stanovnik je rekao za RFA da su vakcine uvezene iz Kine, ali nije precizirao vrstu vakcine.

Svoj prvi slučaj Covida su potvrdili 12. maja, a Kim Džong Un je prvobitno kritikovao svoje zvaničnike zbog lošeg odgovora zemlje na virus. Međutim, u danima nakon toga, severnokorejski državni mediji su zadržali „mnogo spornu tvrdnju“ da se njen Covid talas jenjava, navodi Asošiejted pres.

Stručnjaci su strahovali da bi epidemija Covida postala značajna katastrofa, s obzirom na to da je zemlja bila potpuno nevakcinisana. Severna Koreja je prošlog septembra odbila skoro tri miliona doza Sinovaca iz Kine, tražeći da se pošalju u zemlje kojima je bio potrebniji.

Ranije ove nedelje, američki predsednik Džo Bajden rekao je da Severna Koreja nije odgovorila na američku ponudu vakcina protiv Covida, prenosi BBC.

Sada kada se čini da je program vakcinacije počeo u zemlji, neki vojnici su viđeni kako dižu ruke u slavu Kima, rekao je stanovnik za RFA.

Ali drugi građani su nezadovoljni što tek treba da dobiju bocku, rekla je ona.

Ljudi su videli scene emotivnih vojnika, kako pevaju, plaču i viču „Manse!“ ali su gledali bez emocija – rekla je ona.

Manse, što na korejskom znači 10.000 godina, ovde se može prevesti da znači „živeo Kim Džong Un“.

Ukupan broj „zaraženih“ u Severnoj Koreji u četvrtak je premašio 3,2 miliona, a umrlo je 69 ljudi, javila je državna novinska agencija KCNA. Zemlja tek treba da nazove ovu epidemiju „groznice“ COVID-19, jer su loše mogućnosti testiranja ometale njenu sposobnost da dijagnostikuje slučajeve, navodi BBC.

Pratite nas na društvenim mrežama FejsbukTelegram i Tviter

 

Izvor: Mediji