Sve više migranata u italijanskom gradu na francuskoj granici

Skoro 100 ilegalnih migranata svakodnevno stiže u italijansko odmaralište duž francuske granice, kako prenose italijanski mediji.

Vlasti su najavile da će biti otvoren stalni prihvatni centar za migrante u Ventimilji, koji se nalazi u italijanskoj regiji Ligurija duž Đenovskog zaliva.

Otprilike 90 migranata ulazilo je u grad svakog dana poslednjih nedelja, od kojih mnogi prolaze na putu ka francuskoj granici udaljenoj samo nekoliko kilometara.

Pored stalnog objekta, biće postavljen i privremeni centar koji će ugostiti sve veći broj migranata za koje se očekuje da će stići tokom leta – prenosi ANSA, pozivajući se na lokalne zvaničnike.

Ogromna većina migranata je ilegalno prisutna u Italiji.

Današnje brojke govore da je 90 odsto ljudi koji stižu u Ventimilju neregularno – rekao je gradonačelnik Gaetano Skulino.

Oni žele da pređu u francusku teritoriju, ali ne i da ostanu u Francuskoj.

Vlasti tvrde da zaustavljanje migranata u tranzitu „nije jednostavno“ i da se mora doći do drugih rešenja.

Ispitivali smo neizbežnu činjenicu da Ventimilja mora da upravlja ovim fenomenom, nečim što nam ne dozvoljava da pogledamo na drugu stranu i zahteva hitnu akciju, kao i srednjoročnu i dugoročnu posvećenost – rekao je prefekt Frančeska Ferandino.

Prošlog meseca dva ilegalna migranta su poginula, a treći je teško povređen kada ih je udario kamion dok su trčali autoputem A10 na samo nekoliko minuta od Ventimilje.

Pratite nas na društvenim mrežama FejsbukTelegram i Tviter 

 

Izvor: Mediji