kina-izbrisala-14-miliona-postova-na-drustvenim-mrezama

Kineski regulator za sajber prostor saopštio je da je 1,4 miliona postova na društvenim mrežama izbrisano nakon dvomesečne istrage o navodnim dezinformacijama, nezakonitom profiterstvu i lažnom predstavljanju državnih zvaničnika, između ostalih „izraženih problema“.

Kineska administracija za sajber prostor (CAC) saopštila je u petak da je zatvorila 67.000 naloga na društvenim mrežama i izbrisala stotine hiljada postova između 10. marta i 22. maja u okviru šire kampanje „rektifikacije“.

Kina je od 2021. ciljala milijarde naloga na društvenim mrežama u pokušaju da „očisti“ svoj sajber prostor i olakša vlastima kontrolu.

Najnovije obrušavanje ciljalo je naloge na popularnim kineskim aplikacijama za društvene mreže, uključujući WeChat, Douyin i Weibo, koje spadaju u kategoriju „samomedija“, termin koji se široko odnosi na naloge koji objavljuju vesti i informacije, ali nisu pod kontrolom vlade ili odobrene od strane države.

Peking često hapsi građane i cenzuriše naloge zbog objavljivanja ili deljenja činjeničnih informacija koje se smatraju osetljivim ili kritičnim prema Komunističkoj partiji, vladi ili vojsci, posebno kada takve informacije postanu viralne.

Od 67.000 naloga koji su trajno zatvoreni, skoro 8.000 je uklonjeno zbog „širenja lažnih vesti, glasina i štetnih informacija“, navodi CAC.

Oko 930.000 drugih naloga dobilo je blaže kazne, od uklanjanja svih pratilaca do suspenzije ili ukidanja privilegija za sticanje profita.

U odvojenoj kampanji, regulator je nedavno zatvorio preko 100.000 naloga koji su navodno pogrešno predstavljali voditelje vesti i medijske agencije kako bi se suprotstavili porastu izveštavanja lažnih vesti na mreži uz pomoć AI tehnologija.

Pročitajte još:

CAC je u petak saopštio da je njegova najnovija kampanja ciljala skoro 13.000 lažnih vojnih računa, sa nazivima kao što su „Kineska komanda Crvene armije“, „Kineske antiterorističke snage“ i „Strateške raketne snage“.

Oko 25.000 drugih naloga je bilo ciljano za lažno predstavljanje javnih institucija, kao što su centri za kontrolu bolesti i prevencije i državni istraživački instituti.

Skoro 187.000 je kažnjeno zbog lažnog predstavljanja u medijima, dok je preko 430.000 navodno nudilo stručne savete ili obrazovne usluge bez odgovarajućih profesionalnih kvalifikacija.

Oko 45.000 naloga je zatvoreno zbog „naglašavanja vrućih tema i ilegalne monetizacije“.

Regulator je rekao da je „aktivno koordinirao sa javnom bezbednošću, nadzorom tržišta i drugim odeljenjima, kako bi zadao težak udarac i ispravio nelegalne ‘samo-medije’”.

„Istovremeno, (mi) takođe pozivamo većinu korisnika interneta da aktivno učestvuju u praćenju i izveštavanju (nezakonitih ‘samo-medijia’), daju tragove… i zajednički održavaju čist sajber prostor“, dodaje se.

Pratite Portal Dnevni Puls na TelegramuFejsbuku, Tviteru, Gab-u i Viberu!

Dnevni Puls/Mediji