anti-kineski-blok-testira-dronova-sa-vestackom-inteligencijom

SAD, Velika Britanija i Australija su pokazale nove rojeve dronova koje pokreće veštačka inteligencija, označavajući prvu saradnju baziranu na AI tehnologiji bespilotnih letelica između članica AUKUS bezbednosnog pakta, koju su zvaničnici opisali kao način da se suprotstave Kini.

Saveznici su krajem prošlog meseca izveli trosmernu „probu sposobnosti“ u Viltširu, u Britaniji, gde su po prvi put postigli „zajedničku preobuku modela u letu i razmenu AI modela između AUKUS nacija“, navodi se u saopštenju. američka vojska.

„Rad je doveo do početnog zajedničkog raspoređivanja sredstava australijske, britanske i američke veštačke inteligencije u zajedničkom roju za otkrivanje i praćenje vojnih ciljeva u reprezentativnom okruženju u realnom vremenu“, navodi se u saopštenju Pentagona u petak.

AUKUS formiran 2021. godine kao način da se odvrati Kina u indo-pacifičkom regionu.

Prema Pillar I sporazumu, Sjedinjene Države su se obavezale da će isporučiti tehnologiju nuklearnih podmornica Australiji „u najkraćem mogućem roku“.

U organizaciji Laboratorije za odbrambenu nauku i tehnologiju Velike Britanije, testovi dronova su sprovedeni u okviru „Pillar II“ partnerstva AUKUS, koji poziva na „razvijanje i obezbeđivanje zajedničkih naprednih vojnih sposobnosti“ između tri saveznika u cilju „promovisanja bezbednosti i stabilnost u indo-pacifičkom regionu“.

Kinesko ministarstvo spoljnih poslova insistira da će nove vojne inicijative samo „motivisati trku u naoružanju, naneti štetu međunarodnom režimu neširenja nuklearnog naoružanja i naneti štetu regionalnoj stabilnosti i miru“, pozivajući tri članice da prestanu da „zanemaruju zabrinutost međunarodne zajednice“.

Pročitajte još:

Iako zvaničnici nisu ponudili opširne detalje o ispitivanjima bespilotnih letelica, britanska vojska je rekla da je uključivalo „više od 70 vojnog i civilnog osoblja odbrane i industrijskih izvođača“, koji su testirali dronove Blue Bear Ghost i Boeing/Insitu CT220.

Britanske snage su obezbedile nekoliko tenkova i oklopnih vozila za demonstraciju, dok su privatni izvođači isporučili određeni broj samohodnih haubica i BMP vozila iz sovjetskog doba proizvedenih u bivšoj Čehoslovačkoj.

Oprema je korišćena za testiranje sposobnosti dronova da prate vojne ciljeve na bojnom polju.

„Ova vežba pokazuje vojnu prednost naprednih sposobnosti AUKUS-a, jer radimo u koaliciji na identifikaciji, praćenju i suzbijanju potencijalnih protivnika sa veće udaljenosti i sa većom brzinom“, rekao je britanski general-potpukovnik Rob Magovan, visoki zvaničnik Ministarstva odbrane u saopštenju.

Rusija takođe vidi širenje vojnog prisustva Zapada u Aziji kao rizik koji bi mogao da dovede do produženog sukoba.

„Ne mogu da zamislim da velike azijske civilizacije drže liniju na način na koji je, nažalost, učinila EU, i poslušno ispunjavaju plan Vašingtona“, rekao je u martu ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

Pratite Portal Dnevni Puls na TelegramuFejsbuku, Tviteru, Gab-u i Viberu!

Dnevni Puls/Mediji