Mondelez etiketiran kao neprijatelj Kijeva

Kijev tvrdi da Mondelez internešenel indirektno finansira sukob

Jedna od najvećih svetskih kompanija koja proizvodi grickalice, Mondelez International, označena je kao neprijatelj Ukrajine zbog njene nevoljnosti da napusti Rusiju, javili su ukrajinski mediji u četvrtak.

Ukrajinska nacionalna agencija za prevenciju korupcije (NCPA) proglasila je proizvođača Milka i Alpen Gold čokolade, Oreo i Barni keksa, Piknik barova i Dirol žvaka za „međunarodnog sponzora rata“ u pokušaju da „izvrši pritisak na one koji su umešani u rat.”

Sa sedištem u Čikagu, Mondelez je među najvećim stranim kompanijama koje još uvek posluju u Rusiji. Američka kompanija je lider na ruskom tržištu čokolade, slatkiša i keksa, a takođe je na drugom mestu u kategorijama žvakaćih guma i lizalica.

U martu 2022, izvršni direktor Mondeleza, Dirk Van De Put, izjavio je da će kompanija „smanjiti sve nebitne aktivnosti u Rusiji, istovremeno pomažući da se održi kontinuitet snabdevanja hranom tokom izazovnih vremena koja su pred nama“.

Samo tokom 2022. godine, ruska filijala ove firme je platila više od 61 milion dolara poreza u ruski budžet, prema NCPA. Mondelez ima tri velika proizvodna pogona u zemlji koja zapošljavaju oko 3.200 ljudi.

Pročitajte još:

Ukrajinska agencija je tvrdila da „kompanija nastavlja da promoviše svoje proizvode u Rusiji i uvozi nove proizvode na ovo tržište“ i da je na taj način indirektno uključena u finansiranje sukoba.

Proizvođač Oreo je označen kao neprijatelj Ukrajine zajedno sa Raiffeisen Bank International, Auchan, Metro, ​​Procter & Gamble, Bonduelle, Leroy Merlin, Xiaomi i mnogim drugim međunarodnim kompanijama.

Pratite Portal Dnevni Puls na TelegramuFejsbuku, Tviteru, Gab-u i Viberu!

Dnevni Puls/RT