sukob-u-ukrajini-moze-trajati-decenijama

Dmitrij Medvedev zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije rekao je u petak da bi sukob u Ukrajini mogao da traje decenijama i da su pregovori sa Ukrajinom nemogući sve dok je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, koji podržava Zapad, na vlasti.

Zapadni mediji opisuju rusku vojnu operaciju u Ukrajini kao najsmrtonosniji evropski sukob od Drugog svetskog rata i najveću konfrontaciju između Moskve i Zapada od Kubanske raketne krize 1962. godine.

„Ovaj sukob će trajati veoma dugo. Verovatno decenijama. Ovo je nova realnost“, rekao je zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev, prenele su ruske novinske agencije.

On je dodao da Rusija ne može da veruje bilo kakvom primirju sa sadašnjim vladarima Kijeva jer bi sukob jednostavno ponovo izbio i tako bi sama priroda sadašnje vlade Ukrajine morala biti uništena.

Pregovori sa „klovnom Zelenskim“, rekao je, bili su nemogući.

„Uvek se sve završava pregovorima i to je neizbežno, ali dok su ti ljudi na vlasti, situacija za Rusiju se neće promeniti u pogledu pregovora.

Neke diplomate imaju mišljenje da stavovi Medvedeva daju naznaku razmišljanja na najvišim nivoima elite Kremlja.

Medvedev je takođe upozorio da Zapad ozbiljno potcenjuje rizik od nuklearnog rata oko Ukrajine, upozoravajući da će Rusija pokrenuti preventivni udar ako Ukrajina dobije nuklearno oružje.

Rusija, koja ima najveći nuklearni arsenal na svetu, više puta je optuživala Zapad da vodi posrednički rat sa Rusijom oko Ukrajine koji bi mogao da preraste u mnogo veći sukob.

Pročitajte još:

„Postoje nepovratni zakoni rata. Ako je u pitanju nuklearno oružje, moraće da dođe do preventivnog udara“, rekao je Medvedev.

Dozvoliti Ukrajini nuklearno oružje, korak koji nijedna zapadna država nije javno predložila, značilo bi da im „dolazi projektil sa nuklearnim punjenjem“, rekao je Medvedev.

Anglosaksonci to u potpunosti ne shvataju i veruju da do ovoga neće doći. Hoće pod određenim uslovima.

Zapad kaže da želi da pomogne Ukrajini da pobedi u sukobu sa Rusijom, a zapadne sile su Kijevu isporučile velike količine modernog oružja i municije.

Međutim, američki predsednik Džo Bajden je upozorio da bi direktna konfrontacija između NATO alijanse koju podržavaju SAD i Rusije rezultirala Trećim svetskim ratom.

Rusija kaže da joj Vašington nikada ne bi dozvolio da naoruža zemlju koja se graniči sa Sjedinjenim Državama, a Kremlj kaže da Zapad već u suštini vodi neobjavljeni rat sa Rusijom.

Pratite Portal Dnevni Puls na TelegramuFejsbuku, Tviteru, Gab-u i Viberu!

Dnevni Puls/Mediji