maskov-neuralink-dobio-dozvolu-za-pocetak-istrazivanja-na-ljudima

Neuralink, kompanija koja proizvodi implantate za mozga Ilona Muska, koja se nada da će koristiti svoju tehnologiju za lečenje stanja kao što su paraliza i slepilo, dobila je dozvolu za sprovođenje ispitivanja na ljudima od američke Uprave za hranu i lekove (FDA), objavila je kompanija u četvrtak.

„Uzbuđeni smo što možemo da podelimo da smo dobili odobrenje FDA za pokretanje naše prve kliničke studije na ljudima“, rekao je Neuralink u objavi na Tviteru.

Mask je u nekoliko navrata ranije predviđao da će tehnologija biti odobrena za testiranje, ali je FDA odbila prethodnu prijavu početkom 2022. godine, rekli u martu naučnici koji su radili na projektu.

Odobrenje je „važan prvi korak koji će jednog dana omogućiti našoj tehnologiji da pomogne mnogim ljudima“, rekla je kompanija, i „rezultat je neverovatnog rada Neuralink-a tima u bliskoj saradnji sa FDA“.

Mask je ranije izjavio da je njegova ambicija da Neuralink „vrati punu telesnu funkcionalnost nekome ko ima odsečenu kičmenu moždinu“.

Neuralink kaže da još nema planove da započne regrutovanje učesnika, dok FDA nije zvanično komentarisala svoju odluku da odobri tehnologiju za testiranje na ljudima.

Prošle godine, Mask je rekao da je toliko siguran u bezbednost uređaja da bi bio voljan da ugradi čip u mozak svoje dece.

Prototipovi implantata Neuralink, koji su veličine prosečnog novčića, do sada su ugrađeni u lobanje majmuna, pokazala je kompanija u demonstracijama. Implantat registruje nervnu aktivnost i prenosi informacije na spoljašnji uređaj kao što je pametni telefon uz korišćenje bluetooth veze.

Pročitajte još:

Pored toga što pomaže u lečenju problema mobilnosti ili oštećenja vida, Mask kaže da bi Neuralink takođe mogao da koristi ljudima sa depresijom, šizofrenijom i autizmom, pa čak i da deluje kao pomoć za pregledavanje veba i telepatsku komunikaciju između subjekata.

Neuralink se našao na udaru kritike krajem prošle godine zbog pritužbi na navodne povrede dobrobiti životinja.

U izveštaju Rojtersa iz decembra navodi se da je oko 1.500 životinja, uključujući majmune, ovce i svinje, ubijeno tokom početnih faza testiranja.

Pratite Portal Dnevni Puls na TelegramuFejsbuku, Tviteru, Gab-u i Viberu!

Dnevni Puls/Mediji