Haos na KiM - ROSU opkolio zgradu opštine Zvečan

Oklopna vozila specijalnih jedinica kosovske policije ROSU ušla su u Zvečan * Pripadnici tzv.kosovske policije pored suzavca koristili i šok bombe *Ima povređenih

Više desetina pripadnika kosovske policije stiglo je džipovima do zgrada lokalnih samouprava u Kosovskoj Mitrovici, Leposaviću, Zubinom Potoku i Zvečanu, a na ulazima u zgrade okupljeno je na desetine Srba, zaposlenih u privremenim organima tih opština.

Specijalci ROSU i dalje drže opkoljenu zgradu opštine Zvečan

Na terenu je desetak blindiranih vozila, pored kojih su pripadnici policije tzv. Kosova sa dugim cevima.

Prethodno su bacili suzavac i šok bombe na građane, koji su se povukli nekih 100 metara odatle, dok je više od 10 njih sa povredama od suzavca i šok bombi zatražilo lekarsku pomoć.

Okupnjeni građani sukobili su se sa policijom. Policajci ušli u zgradu Opštine Zvečan. U Leposaviću postavljene barikade.

Trenutno je blokiran centar Zubinog Potoka, žitelji su uplašeni jer panika traje od 11 sati.

Tzv.kosovska policija ROSU je pokušavala da opkoli zgradu, ali su se građani okupili, tako da su pripadnici tzv.kosovske poolicije sa nekoliko vozila i dva džipa uputila ka policijskoj stanici.

Meštani su uplašeni, majke su otišle po decu u škole i vrtiće, a slična je situacija i u drugim opštinama.

Policija onemogućava prilaz zgradi opštine Zvečan, u koju je, prema nezvaničnim saznanjima, ušla tzv. kosovska policija.

Pored tzv. kosovske policije i specijalci ROSU su viđeni na putu od Dudinog Krša ka Zvečanu, odnosnu Leposaviću.

Prema saznanjima „Novosti“, situacija je mirna u Zubinom Potoku, nekoliko desetina građana je okupljeno ispred zgrade opštine, dok su u centru mesta pripadnici tzv.kosovske policije, Rosu i Euleks.

Svi prilazni putevi u opštini Zvečan se blokiraju

Kosovska policija puteve drži u blokadi više od sat vremena. Najmanje 10 oklopnih vozila tzv. kosovske policije parkirani su jedan iza drugog, a sa strane su pripadnici snaga naoružani do zuba. Prema saznanjima „Novosti“ oni su prethodno razbili ulazna vrata opštine koju drže pod blokadom

Ima povređenih

U KBC Kosovska Mitrovica je nakon incidenata u Zvečanu, primljeno nekoliko građana koji su zadobili povrede od šok bombi i suzavca, piše Kosovo Onlajn.

Na poziv građana sam došao ispred opštine Zvečan jer mi je delovalo da je rizično. Građani koji su se okupili pružali su pasivan otpor, a tzv. kososvska policija je krenula u napad, podigli smo ruke u vazduh kako se ne bi desila ova vrsta nasilja, ali u trećem navratu su krenuli suzavcima po nama. Među okupljenima su bile i žene i trudnica.

Pokušao sam da se orijentišem, ali su me u tom trenutku uhapsili i vodili ka džipovima tzv. kosovske policije. Stavili su me između auta, a u međuvremenu su bacili drugi suzavac u porti Crkve Svetog Đorđa koja je u blizini opštine. Tukli su me kako su stigli, čuo sam samo da je jedan policajac rekao „ne kamere, ne kamere“.

Tukli su me u više navrata i čuo sam jednog da je rekao „nemojte njega“. Iz tog haosa koji je vladao od suzavca i šok-bombi nekako sam se izvukao i neko od građana, ne znam ko, me je odveo do hitne gde su upotrebili pet litara fiziološkog rastvora samo da bi mi isprali oči. Imam vidljive povrede po glavi. Ispred zgrade opštine bilo je najmanje pet blindiranih vozila tzv. kosovske policije, a jedno je zapaljeno.

Njih je 20 pripadnika sa prstom na obaraču, a okupljeno je 50-ak ljudi ispred crkve – rekao je Arsenijević.

Kolona oklopnih policijskih vozila ROSU u ušla u Zvečan

Oklopna vozila specijalnih jedinica kosovske policije ušla su u Zvečan.

Na društvenim mrežama pojavili su se snimci i fotografije zapaljenih automobila u Zvečanu. Zapaljeni su automobili kosovske policije i jedan civilni auto.

Oznake KBS na šlemovima pripadnika policije koji su opkolili opštinu Zvečan

Među pripadnicima kosovske policije koji su danas okružili zgradu opštine Zvečan, a zatim i uz upotrebu suzavca ušli u opštinu, bilo je nekih koji su na šlemovima imali oznake KBS.

Podsetimo, kosovske bezbednosne snage ne mogu da idu na sever KiM bez prethodnog odobrenja komandanta Kfora. To je naime deo Briselskog sporazuma iz 2013. godine.

Kosovska policija: Na severu Kosova obezbeđujemo pravo na rad gradonačelnicima

Iz kosovske policije su saopštili da „pomažu novoizabranim gradonačelnicima da ostvare pravo na rad u zvaničnim opštinskim zgradama“.

Pripadnici kosovske policije u Zvečanu u jednom trenutku su upotrebili suzavac i šok bombe i ušli u zgradu opštine.

U saopštenju policije, navodi se da u skladu sa zakonskim i ustavnim ovlašćenjima, policija preduzima mere obezbeđenja, održavanja reda i javne bezbednosti.

„Kosovska policija, prema zakonskim i ustavnim ovlašćenjima, preduzima policijske radnje i ovlašćenja u pružanju bezbednosti, održavanju reda i javne bezbednosti, kao i mere u cilju sprečavanja pojavljivanja bezbednosnih rizika. Po službenoj dužnosti, Kosovska policija danas pomaže gradonačelnicima severnih opština Zvevan, Leposavić i Zubin Potok, da ostvare svoje pravo na rad u zvaničnim zgradama odgovarajućih opština“, navedeno je na Fejsbuk profilu kosovske policije.

Predsednik Vučić potpisao naredbu: Vojska stavljena u najviši nivo borbene gotovosti

Predsednik Srbije i vrhovni komandant naših oružanih snaga Aleksandar Vučić potpisao je naredbu o podizanju borbene gotovosti jedinica Vojske Srbije na najviši nivo, i naredio im hitan pokret u pravcu administrativne linije sa Kosovom i Metohijom.

Predsednik Vučić se na ovaj potez odlučio zbog nasilja koje policija Aljbina Kurtija sprovodi nad srpskim narodom u Zvečanu, Zubinom potoku i Leposaviću.

Takođe, je zatražio od NATO da se pod hitno zaustavi nasilje nad Srbima.

Policija i šok bombama na okupljene Srbe, ušli u zgradu opštine.

Pripadnici kosovske policije ušli su u zgradu opštine Zvečan, a tom prilkom su pored suzavca koristili i šok bombe.

Pročitajte još:

Oklopno vozilo i vozilo za razbijanje barikada u Zvečanu

Sa jedne strane ulice koja vodi ka zgradi opštine u Leposaviću postavljen je kamion kao prepreka. Iza kamiona nalazi se jedno oklopno vozilo kosovske policije i jedno za razbijanje barikada. Okupljeni građani negoduju.

Srbi se okupili ispred zgrade opštine u Zvečanu

Srbi u Zvečanu počeli su da se okupljaju ispred zgrade opštine. Situacija je mirna, ali je među ljudima primetno uznemirenje zbog prisustva pripadnika kosovske policije.

Sirene za uzbunu oglasile su se i u Severnoj Mitrovici

U Leposaviću nema signala mobilne telefonije, a u Severnoj Mitrovici su se oglasile sirene.

Izvori RTS-a u Zubinom Potoku preneli su da specijalci nameravaju da na zgradu opštine u kojoj je i Privremeni opštinski organ Vlade Srbije „istaknu zastavu plavo žute boje koja simbolizuje državnost na Kosovu“.

Sve se događa kada je većina zaposlenih u privremenim organima i drugim institucijama na putu za Beograd, radi prisustva skupu na koji ih je pozvao predsednik Srbije.

Pratite Portal Dnevni Puls na TelegramuFejsbuku, Tviteru, Gab-u i Viberu!

Dnevni Puls/Novosti