sad-pripremaju-ukrajinsku-kontraofanzivu-mesecima

Podsekretarka američkog državnog sekretara za politička pitanja Viktorija Nuland rekla je u četvrtak publici u Kijevu da SAD pomaže u planiranju ukrajinske „kontraofanzive“ protiv Rusije skoro pola godine.

„Čak i dok planirate kontraofanzivu, na kojoj sa vama radimo nekih 4-5 meseci, mi već počinjemo naše razgovore sa vladom i sa prijateljima u Kijevu i na civilnoj i vojna strana, o dugoročnoj budućnosti Ukrajine“, rekla je Nuland Kijevskom bezbednosnom forumu putem video-linka iz Stejt departmenta.

Ona je dodala da će napad „verovatno početi i odvijati se istovremeno“ sa događajima kao što je samit NATO-a u Litvaniji, zakazan za 11. jul.

Prema Nulandovim rečima, SAD takođe planiraju da buduća ukrajinska vojska odvrati Rusiju, tako da „gde god, kako god i kada se ovo završi, za godinu, šest, 16 godina, nećemo prestajati pa ponavljati“. Takođe je naslikala ružičastu sliku budućnosti u kojoj će Ukrajina biti „motor revitalizacije Evrope“ i „dati demokratski primer… celom svetu“.

Forum je organizovala Fondacija Otvorena Ukrajina, koju je osnovao bivši ukrajinski premijer Arsenij Jacenjuk, koji je moderirao panel na kojem je govorila Nulandova.

Pročitajte još:

Drugi panel je bio kosponzor Atlantskog saveta, čiji zvaničnici su tvrdili da „transatlantsko jedinstvo i snažna podrška mogu pomoći Ukrajini da pobedi Rusiju i obnovi evropsku bezbednost“.

Vlada u Kijevu mesecima je najavljivala veliku „kontraofanzivu“.

Predsednik Volodomir Zelenski i drugi ukrajinski zvaničnici su tvrdili da nemaju dovoljno oružja, municije i opreme i da im Zapad treba da pošalje još.

Od četvrtka, dvojica savetnika Zelenskog dala su javne izjave nagoveštavajući da ofanziva još nije počela, dok je treći insistirao da je već u toku duž linije fronta duge 1.500 kilometara.

Nulandova je čuvena po putovanju u Kijev kako bi podržala proteste na Majdanu u decembru 2013, deleći peciva gomili koja je zahtevala pakt sa EU.

U telefonskom razgovoru u februaru 2014. razgovarala je o sastavu buduće ukrajinske vlade sa američkim ambasadorom u Kijevu Džefrijem Pajatom.

Tri nedelje kasnije, nacionalisti će nasilno preuzeti vlast od predsednika Viktora Janukoviča, izazivajući događaje koji bi doveli do ponovnog pridruživanja Krima Rusiji i sukoba u Donbasu.

Vrativši se u Stejt department 2021. kao deo administracije Džoa Bajdena, Nulandova je ponovo postavljena na čelo ukrajinske politike.

Govoreći na događaju Karnegi fondacije u februaru, ona je rekla da bi osvajanje Krima i promena režima u Moskvi bili idealan ishod trenutnog sukoba.

Njena snaja Kimberli Kejgan vodi Institut za proučavanje rata (ISW SAD), vašingtonsku grupu za zastupanje koju zapadni mediji često citiraju o situaciji na ukrajinskoj liniji fronta.

Pratite Portal Dnevni Puls na TelegramuFejsbuku, Tviteru, Gab-u i Viberu!

Dnevni Puls/Mediji