Nemačka - Osuđen na tri godine zatvora zbog podrške Rusiji

Nemački državljanin osuđen je na tri godine zatvora zbog izražavanja onlajn podrške ruskoj strani u sukobu u Ukrajini.

Sud u Hamburgu osudio je jednog lokalnog čoveka na tri godine zatvora, proglasivši ga krivim za pravdanje „ruske agresije“ na Ukrajinu i posedovanje ilegalnog oružja.

32-godišnji optuženi, identifikovan samo kao Marsel J., vodio je proruski Telegram kanal, čiji je logo i ime zasnovano na ruskoj neregistrovanoj ultranacionalističkoj partiji Drugaja Rusija (Druga Rusija), objavio je Die Welt, pozivajući se na optužnicu.

Osim što je delio „proruske nacional-boljševičke ideje“, optuženi je otvoreno označio Ukrajinu kao „terorističku državu“ i koristio simbol „Z“ – koji se obično povezuje sa specijalnom vojnom operacijom Moskve u toj zemlji koja je bila delimično zabranjena u Nemačkoj. Štaviše, kod Marsela J. pronađen je nezakonito veliki nož, za koji se smatralo da je oružje sa sečivom.

Pročitajte još:

Njegov saoptuženi, identifikovan samo kao još jedan 35-godišnji muškarac, optužen je da je saučesnik, ali je dobio samo šest meseci zatvora. Portparol suda je objasnio da je dugi mandat Marsela J. u velikoj meri posledica njegovog prethodnog kriminalnog dosijea, a posebno nedavne osude za napad na novinara na javnom događaju krajem 2021. godine.

Čovek je osuđen za napad još u aprilu od strane berlinskog suda i osuđen na dve godine i četiri meseca zatvora. Sada će te dve osude biti kombinovane, a Marsel J. će dobiti ukupnu kaznu za sve njih, kako to zahteva nemački zakon.

Pratite Portal Dnevni Puls na TelegramuFejsbuku, Tviteru, Gab-u i Viberu!

Dnevni Puls/RT