Der Spiegel - Novi tragovi o sabotaži gasovoda Severni tok

Mejl za iznajmljivanje čamca u napadima na gasovod stigao je iz Ukrajine, tvrde istražitelji.

U petak je namački list Der Spiegel objavio da su metapodaci iz imejlova koji su korišćeni za iznajmljivanje jahte za koju se sumnja da je umešana u eksplozije koje su prošle godine oštetile gasovode Severnog toka koji transportuju prirodni gas uključuju ukrajinske državljane.

U martu, Der Spiegel je tvrdio da je jahtu pod nazivom „Andromeda“ navodno koristio tim ronilaca da sabotira gasovode Severnog toka.

Publikacija je citirala otkriće tragova eksploziva u kabini plovila i lažnih identifikacionih dokumenata koji su korišćeni prilikom iznajmljivanja čamca.

Najnoviji izveštaj izdanja ukazuje da metapodaci iz imejla koji je poslat da se raspita o iznajmljivanju jahte „vode u Ukrajinu“. U Kijevu živi i predsednik pretpostavljene filijale kompanije preko koje je jahta iznajmljena, navode nemački emiteri NDR i WDR, kao i drugi izvori medija u zemlji EU.

Der Spiegel je takođe u petak napisao da istražitelji istražuju da li je napad mogla da izvrši nezavisna grupa ukrajinskih komandosa ili je sabotažu verovatno odobrio Kijev. Ukrajinska vlada je u međuvremenu negirala sve veze sa eksplozijama.

Do danas, nijedna grupa, državno telo ili neko druga organizacija nije prihvatila odgovornost za eksplozije u septembru, koje su usledile ubrzo nakon što je Moskva smanjila isporuke gasa Evropi nakon primene talasa zapadnih sankcija Rusiji zbog njene vojne operacije u Ukrajini.

Pročitajte još:

U februaru je istraživački novinar Simor Herš, dobitnik Pulicerove nagrade, u opsežnom izveštaju detaljno izneo dokaze za koje je tvrdio da povezuju Vašington sa napadima, za koje je rekao da su izvedeni u tandemu sa ličnostima u Norveškoj.

Moskvu su neki na Zapadu optužili da je organizovala sama eksplozije, a Moskva je pozvala u četvrtak ambasadore Nemačke, Švedske i Danske u znak protesta zbog, kako je rusko ministarstvo spoljnih poslova nazvalo „potpunog nedostatka rezultata“ u istrazi o izvoru eksplozija.

„Primećeno je da ove zemlje nisu zainteresovane za utvrđivanje pravih okolnosti ove sabotaže“, rekao je portparol moskovskog ministarstva spoljnih poslova u četvrtak, dodajući da istražitelji odlažu svoje napore i pokušavaju da „sakriju tragove“ pravih počinilaca.

Pratite Portal Dnevni Puls na TelegramuFejsbuku, Tviteru, Gab-u i Viberu!

Dnevni Puls/RT