kina-je-spremna-da-pojaca-vojnu-saradnju-sa-rusijom

Kina je spremna da ojača saradnju sa ruskom vojskom kako bi zajednički podržala međunarodnu pravdu, mir i bezbednost, izjavio je u četvrtak portparol kineskog ministarstva odbrane Tan Kefej.

Ovo saopštenje dolazi nakon samita predsednika Si Đinpinga i njegovog ruskog kolege Vladimira Putina u Moskvi ranije ovog meseca. Dvojica lidera su reafirmisala principe partnerstva među svojim nacijama i složili se da unaprede bilateralne odnose i vojnu koordinaciju.

Prema Tanovim rečima, Kina je „spremna da radi zajedno sa ruskom vojskom kako bi u potpunosti primenila važan konsenzus koji su postigli dva šefa država“.

To uključuje dalje jačanje strateške komunikacije i koordinacije, dodao je on.

Diplomata je naveo da dva naroda planiraju redovno organizovanje zajedničkih pomorskih i vazdušnih patrola, kao i održavanje vežbi i jačanje drugih oblasti saradnje. Prema Tanovim rečima, cilj je da se „produbi vojno uzajamno poverenje“ sa Rusijom kako bi se osigurala međunarodna pravda i dali novi doprinosi međunarodnoj i regionalnoj bezbednosti.

To bi „služilo izgradnji zajednice sa zajedničkom budućnošću za čovečanstvo“, tvrdi on.

Tan je primetio sve snažnije odnose između Moskve i Pekinga, ali je insistirao da oni ne predstavljaju vojno-politički savez u stilu hladnog rata. Prema rečima portparola, veze „nadmašuju ovaj model državnih odnosa“ i imaju prirodu „nesvrstanosti, nekonfrontacije i neciljanja trećih zemalja“.

Rusija: Mađarska stavljena na spisak neprijateljskih zemalja

SAD su u međuvremenu nazvale rastuće veze između Rusije i Kine „veoma zabrinjavajućim“. Zvaničnici su takođe opisali Kinu kao „izazov“, a Pentagon je tražio budžet za odbranu za 2024. do 842 milijarde dolara.

Tokom svoje konferencije za štampu, Tan je tvrdio da je Kina „graditelj svetskog mira“ i „doprinosnik globalnom razvoju“.

Nasuprot tome, on je tvrdio da SAD koriste svoj ogromni budžet za odbranu, koji je najveći na svetu, da „vode ratove i stvaraju nemire svuda“, čineći ih tako „najvećom pretnjom svetskom miru, bezbednosti i stabilnosti“.

Pratite Portal Dnevni Puls na TelegramuFejsbuku, Tviteru, Gab-u i Viberu!

Dnevni Puls/Mediji