Rusija: Mađarska stavljena na spisak neprijateljskih zemalja

Ruski ambasador u Mađarskoj Jevgenij Stanislavov, rekao je da je Mađarska stavljena na spisak neprijateljskih zemalja Rusiji zbog pristupanja sankcijama.

Ipak, kako je dodao u intervjuu za RIA Novosti, kanali komunikacije ostaju otvoreni.

„Budimpešta pokazuje pragmatičnu poziciju, i ne odustaje od svojih interesa ni pod pritiskom saveznika u EU i NATO-u“, rekao je šef diplomatske misije.

Prema njegovim rečima, politika Mađarske je zasnovana na želji da zaštiti svoje interese, s obzirom da doživljava negativne posledice ukrajinske krize i antiruskih sankcija koje su uvele EU i SAD.

„Donekle, Budimpešta u tome uspeva, ali činjenica je da je Mađarska potpisala sve antiruske pakete sankcija Brisela i prinuđena je da ih striktno poštuje, pa je zbog toga dospela na spisak neprijateljskih zemalja. Zbog toga je klasifikovana kao zemlja koja nije prijateljska Rusiji, protiv koje naš odgovor na sankcije može primeniti“, rekao je Stanislavov.

Prema njegovim rečima, sankcije sve negativnije utiču na sve oblasti saradnje Rusije i Mađarske, uključujući ekonomiju, politiku, kulturu, međuljudske kontakte.

„U poslednje vreme svakodnevne aktivnosti ruske ambasade trpe zbog toga. Ali mi ostajemo optimisti, i čak i u ovoj situaciji nastavljamo da težimo konstruktivnoj interakciji sa Mađarskom i držimo otvorene kanale dijaloga kako bismo očuvali pozitivne aspekte našeg odnosa koje smo ostvarili proteklih godina“, naglasio je Stanislavov, a prenosi Raša tudej Balkan.

Pratite Portal Dnevni Puls na TelegramuFejsbuku, Tviteru, Gab-u i Viberu!

Dnevni Puls/B92