erdogan-moguca-poseta-putina-turskoj-u-aprilu

Turski predsednik Tajip Erdogan rekao je u sredu da bi njegov ruski kolega Vladimir Putin mogao da poseti Tursku 27. aprila radi pokretanja prvog nuklearnog reaktora u zemlji koji je izgradila ruska državna kompanija za nuklearnu energiju Rosatom.

„Možda postoji mogućnost da gospodin Putin dođe 27. aprila, ili se možemo povezati sa ceremonijom otvaranja onlajn i napravićemo prvi korak u Akujuu“, rekao je Erdogan u televizijskim komentarima na privatnoj televiziji ATV.

Turska će ubaciti prvo nuklearno gorivo u prvu energetsku jedinicu nuklearne elektrane Akuju i zvanično joj dodeliti status nuklearnog objekta 27. aprila, rekao je Erdogan u ranijem saopštenju u sredu.

Kremlj je u ponedeljak demantovao turske izveštaje da Putin planira da poseti Tursku.

Kremlj je u subotu saopštio da su Putin i Erdogan razgovarali tokom telefonskog razgovora o uspešnoj implementaciji zajedničkih strateških projekata u energetskom sektoru, uključujući izgradnju nuklearne elektrane Akuju.

Projekat vredan 20 milijardi i 4.800 megavata (MV) za izgradnju četiri reaktora u mediteranskom gradu Akuju omogućiće Turskoj da se pridruži malom klubu nacija sa civilnom nuklearnom energijom.

Turska je ranije najavila planove za pokretanje prvog reaktora u Akujuu 2023. godine.

Ranije ovog meseca, Međunarodni krivični sud (ICC) izdao je nalog za hapšenje Putina zbog navodnih ratnih zločina u Ukrajini, što je izazvalo ogorčenje Kremlja. Ali Turska nije potpisnica Rimskog statuta, koji je stvorio MKS.

Pratite Portal Dnevni Puls na TelegramuFejsbuku, Tviteru, Gab-u i Viberu!

Dnevni Puls/Mediji