bolsonaro-se-vraca-u-brazil-lula-u-strahu-od-demonstracija

Bivši brazilski predsednik Žair Bolsonaro trebalo bi da se vrati u Brazil ovog četvrtka, posle 3 meseca samoizgnanstva na Floridi, posle žestokih predsedničkih izbora u Brazilu.

Neposredni dolazak neprikosnovenog opozicionog lidera „Mit-a, kako ga mnogi Brazilci zovu je preplašio celu Lulinu administraciju.

Plaše se da će njegovo prisustvo izazvati masovne narodne demonstracije.

Prema zvaničnicima Planalta, vlada Lule razmišlja o mogućnostima zatvaranja dela puteva kako bi se izbegla moguća vožnja motociklom koju je Bolsonaro predvodio 30-tog, prenosi Conexão Política

Prema saznanjima, aktuelna vlast smatra da bi tradicionalna vožnja bivšeg predsednika na motoru bila uvreda.

Postoji mogućnost da Lulin kabinet za bezbednost zatvori okolinu kako bi sprečio „konfrontaciju ili zastrašivanje nove vlade“.

Bolsonarova stranka je domaćin mega dočeka, za koji se očekuje da će privući 10.000 ljudi.

Na društvenim mrežama nekoliko profila neformalno poziva ljudee da budu na međunarodnom aerodromu u Braziliji kako bi dočekali Bolsonara.

Bolsonaro bi trebalo da stigne u četvrtak ujutro u 7:00 po brazilskom vremenu u Brazil. On će preuzeti ‘počasno predsedništvo’ svoje stranke, a očekuje se da će komandovati opozicijom.

U pripremama za Bolsonarov povratak, predsednik stranke Valdemar Kosta Neto uputio je zvanične zahteve za policijsko pojačanje na području aerodroma tokom jutra u četvrtak.

Zahtevi su upućeni Vladi Federalnog okruga, Ministarstvu pravde i Federalnoj policiji, a traže „red i sigurnost“ za dolazak bivšeg predsednika u zemlju.

Tajming Bolsonarovog povratka ne može biti gori za Lulu. On vodi zbunjujuću i mučnu administraciju, bez podrške Kongresa.

Ove nedelje vlada se takođe bavi internim sporom oko odgovora administracije na operaciju federalne policije koja je osujetila planove kriminalnog kartela PCC da ubije senatora Serhia Moroa, bivšeg sudiju koji je poslao Lulu u zatvor.

Dok su ministar pravde i drugi zvaničnici hvalili operaciju, rekavši da ona dokazuje da federalna policija nije pristrasna, sam Lula je napravio grubu grešku rekavši da je mislio da je cela stvar „namestila Moro“.

Dolazak „Mita“ Bolsonara, koji je i sam bio žrtva političkog nasilja, nakon što je uboden nožem u stomak tokom kampanje 2018. Luli će učiniti sve teže.

Pratite Portal Dnevni Puls na TelegramuFejsbuku, Tviteru, Gab-u i Viberu!

Dnevni Puls/Mediji