Sergej Rjabkov: Upozorava NATO na ozbiljnost situacije

Ministra inostranih poslova Rusije Sergej Rjabkov, izjavio je da se Rusija nada da će NATO adekvatno oceniti ozbiljnost situacije na temu raspoređivanja ruskog nuklearnog oružja u Belorusiji.

Nadamo se da NATO funkcioneri adekvatno ocenjuju ozbiljnost situacije, a najvažnije je da adekvatno ocenjuju oni političari i lideri vodećih NATO zemalja koji pretenduju na rukovođenje svetom po onim kanonima i stavovima koje su sami za sebe formulisali, rekao je Rjabkov.

Vidimo da naši ozbiljni signali i naše akcije ‘klize po površini’ u tim zemljama. Oni čak ne ostavljaju ni neke spoljne tragove na navedene grupe, tako da se morate suočiti sa promenljivom stvarnošću, dodao je on.

Zamenik ministra inostranih poslova Rusije je naveo da izjava predsednika Rusije „predstavlja kompleks događaja koji su se sprovodili, sprovode i koji će se i u budućnosti sprovoditi“.

Zanemarivanje svega ovoga je manifestacija fundamentalne i duboke neodgovornosti političara koji su na vlasti, u celini i zapadnih elita pred svojim zemljama, pred svojim narodima, pred međunarodnom bezbednošću, podvukao je Sergej Rjabkov.

Ruski predsednik Vladimir Putin je 25. marta rekao da su se Moskva i Minsk dogovorili da će, bez kršenja međunarodnih obaveza, rasporediti taktičko nuklearno oružje u Belorusiji. Putin je objasnio da Rusija ne prenosi svoje nuklearno oružje u Belorusiju, već radi ono što su SAD radile čitavu deceniju.

Prema njegovim rečima, izgradnja skladišta za taktičko nuklearno oružje u Belorusiji biće završena 1. jula.

Šef diplomatije Evropske unije Žozep Borelj je naveo da je EU spremna da uvede sankcije u slučaju da Belorusija rasporedi na svojoj teritoriji rusko taktičko nuklearno naoružanje.

Pratite Portal Dnevni Puls na TelegramuFejsbuku, Tviteru, Gab-u i Viberu!

Dnevni Puls/Novosti