Kina ne želi da oslobodi svoje rezerve žitarica

Kineska vlada ne planira da „oslobodi“ ogromne rezerve žitarica kako bi pružila pomoć zapadnim zemljama, kojima preti udar rekordno visokih cena hrane, piše lokalni kineski medij Sinđang Dejli.

Neki strani mediji su nedavno tvrdili da je gomilanje kineskih rezervi žitarica navodno „najavljivalo“ sukob u Ukrajini, pošto je izazvalo rast cena na globalnim tržištima žitarica, pa su čak pozvali Kinu da pusti na tržište 20% svojih zaliha žita, kako bi spasli evropsko tržište – piše kineski medij, dodajući da su zahtevi „apsurdni i neadekvatni“.

U decembru je Ministarstvo poljoprivrede SAD procenilo da se očekuje da će Kina imati 69 odsto svetskih rezervi kukuruza u prvoj polovini 2022. godine, 60 odsto svetskih rezervi pirinča i 51 odsto pšenice.

U izveštaju se ističe da su cene žitarica u Kini u riziku od rasta od početka 2022. zbog pandemije, kao i suša u Južnoj Americi i rusko-ukrajinskog sukoba. Međutim, Kina je navodno uspela da održi stabilne cene na domaćem tržištu.

Neki zapadni kritičari optužuju Kinu da doprinosi globalnoj inflaciji, povećanju cena hrane i regionalnoj nestašici namirnica, jer nacija nastavlja da uvozi rekordne nivoe žitarica iz godine u godinu.

Kako piše kineski medij, „akutna nestašica“ nekih poljoprivrednih proizvoda, kao što su soja i suncokretovo seme, predstavlja pretnju po Kinesku privredu. Oštar pad zaliha žitarica će navodno „ozbiljno uticati“ na održivo snabdevanje i izazvati previranja na tržištu.

Pratite nas na društvenim mrežama FejsbukTelegram i Tviter

 

Izvor: Mediji