Eksplozija cena struje: U Češkoj poskupeli energenti za 400 procenata

U Češkoj je zabeležen eksplozivan rast cena struje,  a nada u poboljšanje situacije bledi pred našim očima, piše list Lidovki.

Ove godine snabdevači plaćaju struju za narednu godinu četiri puta više nego 2021. godine. Megavat-čas struje za isporuku sledeće godine sada košta 194 evra, za 2024. 141 evro, a za 2025. 120 evra. Prodaja za 2026. počela je sa 105 evra. Generalno, poslednjih godina cena megavat-sata se kretala oko 30-50 evra, navodi se u materijalu.
Cena gasa je još više porasla. Isporuke za sledeću godinu prodaju se za 93 evra, a za 2024. za 69 evra. Prosečna cena gasa poslednjih godina se kretala oko 15-20 evra.

Sve to, napominje list, stavlja veliki teret na pleća krajnjeg korisnika.

Ranije, krajem marta, zamenik ministra industrije i trgovine Češke Rene Nedela rekao je da Prag „nema plan” u slučaju iznenadnog prekida isporuke gasa Evropi iz Rusije. Takođe, šef Ministarstva saobraćaja Martin Kupka kasnije je rekao da zemlja ima rezerve gasa za oko 30 dana.

U međuvremenu, vlasti zemlje nastavljaju da insistiraju na jačanju antiruskih sankcija uvedenih nakon početka specijalne vojne operacije.

Situacija u Ukrajini postala je izgovor za pojačani pritisak sankcija na Rusiju. Između ostalog, u Evropi su sve glasnije izjave o potrebi smanjenja zavisnosti od ruskih energenata. Kurs odbijanja isporuke nafte i gasa aktivno podržavaju Sjedinjene Države, koje pozivaju alternativne proizvođače da povećaju svoju proizvodnju. Međutim, poremećaj lanaca snabdevanja doveo je do ekonomskih problema u Evropi i SAD, pre svega do viših cena hrane i goriva.

Pratite nas na društvenim mrežama FejsbukTelegram i Tviter

Izvor:Novosti