...
Ilon Mask: Mark Zakenberg XIV - Nov nadimak vlasnika Meta kompanije

Ilon Mask se tokom intervjua u četvrtak,na TED konferenciji u Vankuveru, osvrnuo na čvrstu i trajnu kontrolu vlasnika Meta, Marka Zakenberga.

Mask je upitan o njegovoj nedavnoj ponudi da kupi Tviter tokom intervjua, kada ga je voditelj konferencije, pitao da li bi njegov status najbogatijeg čoveka i jednog od najvećih uticajnih ljudi na platformi mogao da predstavlja sukob interesa.

Musk je iskoristio ovu priliku da spomene Zakerberga.

Što se tiče medijske vrste vlasništva, mislim, imate Marka Zakerberga koji poseduje Fejsbuk, Instagram i WhatsApp, i sa strukturom vlasništva u kojoj će Mark Zakerberg XIV i dalje kontrolisati te entitete – rekao je Mask.

..bukvalno – dodao je Mask uz smeh publike.

To nećemo imati na Tviteru.

Maskova izjava mogla bi da se odnosi na buduću dugu lozu Zakerbergovih potomaka ili da se odnosi na kralja Luja XIV, koji je vladao Francuskom više od 72 godine i poznat je kao monarh sa najdužim vladanjem.

Izvršni direktor Tesle je takođe pomenuo Zakerbergovo uporište na Meti, matičnoj kompaniji Fejsbuka, Instagrama i WhatsApp-a. Osnivač Fejsbuka drži 55% udela u kompaniji sa pravom glasa, što znači da Zakerberg u suštini ima potpunu moć veta nad drugim akcionarima kada je u pitanju budućnost kompanije. Kompanija ima dvoklasnu strukturu akcija koja Zakerbergu, odabranim izvršnim menadžerima i direktorima daje moć nadzora utoliko što je jedna od njihovih akcija ekvivalentna 10 glasova, dok su ostali akcionari ograničeni na jedan glas po akciji.

Obama davno rekao: „On je sam po sebi rizik“ VIDEO

Tesla nema dvoklasnu strukturu akcija, ali Musk i dalje uživa značajan uticaj. On je najveći pojedinačni akcionar proizvođača električnih automobila, sa 17% udela. Iako Musk nema isti nivo kontrole nad kompanijom kao Zakerberg sa Metom, Tesla ima pravila glasanja sa supervećinom koja zahtevaju odobrenje dve trećine akcija da bi se donele velike promene, dajući Masku nivo prava veta.

Ako bi uspešno kupio Tviter, Musk je rekao da će strukturisati kompaniju na način koji će izbeći bilo kakvu percepciju sukoba interesa, uključujući i da kod platforme bude javno dostupan.

Musk je rekao da njegova ponuda da kupi Tviter „nije način da se zaradi novac“, već pokušaj da se zaštiti sloboda govora. Izgleda da je i izvršni direktor Tesle odbacio Metino postupanje sa naporima „umerenosti“. Kompanija društvenih medija suočila se sa pritiskom sa obe strane u vezi sa postupanjem sa dezinformacijama o COVID-19, kao i sa opsadom Kapitola.

Ne kažem da ovde imam sve odgovore, ali mislim da želimo da budemo veoma pažljivi sa brisanjem stvari – rekao je Mask.

I samo budite veoma oprezni sa trajnim zabranama. Tajmauti su, mislim, bolji od trajnih zabrana.

Musk i Zakerberg imaju dugogodišnju svađu. Zakerberg je 2016. godine izdao javnu izjavu u kojoj je rekao da je „duboko razočaran“ u SpaceX nakon što je jedna od raketa kompanije uništila Fejsbukov satelit. Musk je rekao da mu Fejsbuk skače po živcima.

Pratite nas na društvenim mrežama FejsbukTelegram i Tviter

 

Izvor: Business Insider

Seraphinite AcceleratorOptimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.