Kina prozvala SZO da širi laži

Kina je u petak oštro odgovorila za jučerašnju teoriju SZO o ponovnom utvrđivanju odakle potiče koronavirus. Kao jednu politički motivisanu laž, koja se odnosi, na mogućnost da je pandemija koronavirusa potekla iz kineske laboratorije.

Portparol ministarstva spoljnih poslova Džao Liđijan takođe je odbacio optužbe da Kina nije u potpunosti sarađivala sa istražiteljima, rekavši da pozdravlja naučno zasnovanu istragu, ali je odbacila bilo kakvu političku manipulaciju.

On je takođe ponovio pozive na istragu o „veoma sumnjivim laboratorijama kao što su Fort Detrik i Univerzitet Severne Karoline“ u Sjedinjenim Državama, gde je Kina sugerisala, da SAD razvijaju virus korona kao biološko oružje.

Teorija o curenju u laboratoriju je potpuna laž koju su izmislile antikineske snage u političke svrhe, što nema nikakve veze sa naukom – rekao je Džao na dnevnom brifingu.

Uvek smo podržavali i učestvovali u naučno zasnovanom globalnom praćenju virusa, ali smo se čvrsto protivili bilo kakvim oblicima političke manipulacije – rekao je on, ponavljajući kinesko dugotrajno objašnjenje za odlaganje ili odbijanje daljih istraga o poreklu virusa.

Džao je rekao da je Kina dala veliki doprinos u praćenju virusa, podelivši najviše podataka i rezultata istraživanja.

To u potpunosti odražava otvoren, transparentan i odgovoran stav Kine, kao i njenu podršku radu SZO i savetodavne grupe – rekao je on.

Stav SZO u izveštaju objavljenom u četvrtak predstavlja oštar preokret od prvobitne procene zdravstvene agencije UN o poreklu pandemije. To dolazi nakon što su mnogi kritičari optužili SZO da je prebrza odbacila ili potcenila teoriju o curenju iz laboratorije koja je kineske zvaničnike stavila u odbranu.

Nakon strogo kontrolisane posete Kini prošle godine, SZO je zaključila da je „izuzetno malo verovatno“ da se koronavirus proširio na ljude iz laboratorije u gradu Vuhanu.

Mnogi naučnici sumnjaju da je koronavirus skočio sa slepih miševa na ljude, verovatno preko druge životinje.

Međutim, u izveštaju od četvrtka, ekspertska grupa SZO je rekla da još nedostaju „ključni podaci“ koji bi objasnili kako je pandemija počela.

Naučnici su rekli da će grupa „ostati otvorena za sve naučne dokaze koji budu dostupni u budućnosti kako bi se omogućilo sveobuhvatno testiranje svih razumnih hipoteza“.

Identifikovanje izvora bolesti kod životinja obično traje godinama. Naučnicima je trebalo više od decenije da odrede vrste slepih miševa koji su bili prirodni rezervoar za SARS, rođak kovida.

Ekspertska grupa je takođe primetila da se ta teorija ne može odbaciti, pošto su laboratorijske nesreće u prošlosti izazvale neke epidemije.

Rekli su da Kina nije predstavila nijednu studiju SZO koja bi procenjivala mogućnost da je korona virus rezultat curenja iz laboratorije.

Novi izveštaj ukazuje na konfrontativniji odnos između kineskog autoritarnog komunističkog rukovodstva i SZO, koja je u početku bila optužena za preterano poštovanje prema Pekingu, posebno od strane bivše administracije SAD.

Koronavirus je ubio više od 6,3 miliona ljudi širom sveta, primorao desetine zemalja na karantene i preokrenuo svetsku ekonomiju. Prvi put je otkriven u centralnom kineskom gradu Vuhanu krajem 2019. godine i prvobitno je bio povezan sa tradicionalnom pijacom na kojoj su se divlje životinje prodavale za hranu.

Kina je optužena da sporo reaguje i prikriva obim izbijanja, pre nego što je zaključala ceo grad Vuhan i okolna područja u prvoj u nizu drakonskih mera pod nazivom „nulti COVID“ koje se nastavljaju i danas kao i većina ostalih. sveta se ponovo otvara.

Prošlog meseca SZO je nazvao kineski „nulti kovid“ neodrživim, ukazujući na povećano znanje o virusu i trošku za ekonomiju i građanska prava.

Kina je odbacila kritike kao „neodgovorne“.

Kina je takođe optužena da je vodila kampanju dezinformacija, što sugeriše da je virus otkriven negde drugo pre izbijanja epidemije u Vuhanu i da je iznela druge teorije koje imaju za cilj da skrenu pažnju sa Kine.

Istraživanja Asosiejted presa pokazala su da su neki vrhunski insajderi SZO bili frustrirani Kinom tokom početne epidemije čak i kada je SZO hvalila kineskog predsednika Si Đinpinga.

Takođe su bili uznemireni zbog toga kako je Kina pokušala da obuzda istraživanje porekla kovida.

Činilo se da je Džao implicirao da će Kina odbaciti svaku kritiku ili sumnju u nju.

Istraživanje o poreklu virusa mora da se pridržava naučnih principa i ne bi trebalo da bude predmet političkog mešanja – rekao je Džao.

Pratite nas na društvenim mrežama Fejsbuk i Telegram

Izvor: AP