Kina upozorava Japan: Ne udružujte snage sa Amerikom

Peking je kritikovao Japan zbog nedavnih komentara o Tajvanu i upozorio ga da ne ujedinjuje snage sa Sjedinjenim Državama kako bi se suprotstavio Kini.

Ministar spoljnih poslova Vang Ji prokomentarisao je to u razgovoru sa svojim japanskim kolegom Jošimasom Hajašijem. Sve to u sredu, dva dana pre nego što američki predsednik Džo Bajden otpočne posetu istočnoj Aziji.  Posetom je planirano da Amerika unapredio svoju indo-pacifičku strategiju.

Vang je napomenuo da će Japan biti domaćin samita Kvada sa Australijom i Indijom tokom Bajdenove posete, prema očitavanju kineskog ministarstva spoljnih poslova, i rekao:

 Ono što zabrinjava i dovodi ljude u pripravnost je to što je čak i pre nego što je američki lider krenuo na put, stav da se Japan i Sjedinjene Države udružuju kako bi se suprotstavili Kini već je bio raširen.

Vang je apelovao na Japan da ima na umu regionalni mir i stabilnost i da se „ponaša razborito“ i upozorio na konfrontaciju, posebno ako to šteti suverenitetu, bezbednosti i razvojnim interesima Kine.

On je takođe rekao da bi Japan trebalo da „blagovremeno eliminiše faktore koji ometaju“, posebno u vezi sa Tajvanom, koji Peking smatra delom svoje teritorije.

Negativna delovanja Japana prema Tajvanu i druga pitanja koja se tiču suštinskih interesa i velikih zabrinutosti Kine postali su u poslednje vreme istaknuti – rekao je ministar. Dodao je da su „klevete i napadi“ nekih japanskih političara ozbiljno narušili međusobno poverenje.

Peking je posebno razljutio komentar bivšeg premijera Šinza Abea da „Japan i Sjedinjene Države ne mogu da stoje po strani ako Kina napadne Tajvan”.

Aktuelni premijer Fumio Kišida i Bajden će u zajedničkoj izjavi potvrditi da će ojačati saradnju na stabilnosti u Tajvanskom moreuzu. Ovo je potvrdila novinska agencija Kjodo u utorak.

U izveštaju se navodi da se takođe očekuje da Kišida objavi učešće Japana u Indo-pacifičkom ekonomskom okviru koji predvode SAD. Sve to u svetlu incijative koja se vidi kao namera Vašingtona da pojača svoje učešće u regionu suočenom sa sve većim uticajem Kine.

U razgovoru sa Vangom, koji je trajao oko 70 minuta, Hajaši je istakao važnost mira i stabilnosti u Tajvanskom moreuzu. On je izrazio „ozbiljnu zabrinutost“ zbog situacije u Istočnom i Južnom kineskom moru, rekao je Japanski Ministar spoljnih poslova.

Kina je upletena u niz teritorijalnih sporova u tim vodama, uključujući i Japan oko ostrva Diaoju ili Senkaku.

Vang je rekao da dve zemlje treba da ostvare „pozitivne interakcije“ i planiraju aktivnosti za 50. godišnjicu normalizacije diplomatskih odnosa.

Takođe je pozvao na dalju saradnju u oblastima digitalne ekonomije, zelenog i nisko-karbonskog razvoja i upravljanja klimatskim promenama.

Povodom situacije u Ukrajini, koja nije pomenuta u ovom razgovoru, Hajaši je pozvao Kinu da „igra odgovornu ulogu”. Da bi se u održao međunarodni mir i bezbednost.

Kina još nije reagovala na situaciju u Ukrajini.  A Kojodo je izvestio da će Kišida reći Bajdenu da je Japan zabrinut „za ono što se dešava u Ukrajini. Time će upozoriti da bi slično moglo da se dogodi i u istočnoj Aziji“.

Pratite nas na društvenim mrežama FejsbukTelegram i Tviter

 

Izvor: South China Morning Post