Severna Koreja mogla bi da dočeka Bajdena sa raketnim testom

Uprkos borbi protiv talasa sumnjivih infekcija, mogućeg kovida, čini se da se Severna Koreja sprema da testira interkontinentalnu balističku raketu (ICBM). Sve to uoči prvog zvaničnog putovanja predsednika SAD Džoa Bajdena u Južnu Koreju, rekao je američki zvaničnik.

Zvaničnik, koji je želeo da ostane anoniman, rekao je da su najnoviji obaveštajni podaci pokazali da bi Severna Koreja mogla da izvrši testiranje ICBM-a već u četvrtak ili petak.

Očekuje se da će Bajden doputovati u Južnu Koreju u petak i održati razgovore sa svojim južnokorejskim kolegama nekoliko dana pre posete Japanu.

Bela kuća je saopštila prošle nedelje da Bajden razmatra odlazak u demilitarizovanu zonu na granici sa Severnom Korejom.

Ovo putovanje je Bajdenovo prvo putovanje u region kao predsednika, a biće i prvi samit sa predsednikom Južne Koreje Jun Suk Jeolom, koji je preuzeo dužnost 10. maja.

Jun je obećao da će zauzeti tvrđi stav protiv severnokorejskih „provokacija“ i očekuje se da će tražiti veća uveravanja od Bajdena da će Sjedinjene Države pojačati svoje „prošireno odvraćanje“ od Severa.

Na pitanje o proceni SAD o lansiranju projektila, portparol ministarstva odbrane Seula rekao je da južnokorejske i američke obavještajne službe prate takve aktivnosti i blisko koordiniraju. Takođe je navela da  vojska održava čvrst stav pripravnosti.

Američki zvaničnici upozorili su da bi Sever takođe mogao da testira nuklearno oružje oko daana posete, a Stejt department je u utorak saopštio da se ne očekuje da će izbijanje kovida odložiti nastavak nuklearnih testiranja, pauziranih od 2017.

Čak i dok (Severna Koreja) nastavlja da odbija donaciju… koje se odnose na medicinsku pomoć, oni nastavljaju da ulažu nebrojene sume u programe balističkih projektila i nuklearnog oružja koji ništa ne čine da ublaže humanitarnu situaciju severnokorejskog naroda – rekao je portparol Stejt departmenta Ned Prajs na brifingu.

U novom izveštaju Centra za međunarodne i strateške studije (CSIS) sa sedištem u SAD navodi se da komercijalni satelitski snimci pokazuju da se nastavlja rad na nuklearnoj lokaciji.  Podzemni tuneli za testiranje zatvoreni 2018. godine nakon što je Kim Džong Un proglasio moratorijum na nuklearne testove.

Od tada je rekao da zemlju više ne obavezuje taj moratorijum. Sve to zbog nedostatka napretka u pregovorima sa Sjedinjenim Državama. Sever je nastavio testiranje ICBM-a u martu.

Radovi na rekonstrukciji i pripremama u tunelu br. 3 su se odvijali u poslednja tri meseca i verovatno će biti pri kraju za sedmu nuklearnu probu o kojoj se često spekuliše – navodi se u izveštaju CSIS-a o nuklearnoj lokaciji.

Vreme za ovaj test je isključivo u rukama Kim Džong Una.

Severna Koreja je takođe nastavila izgradnju nuklearnog reaktora koji je dugo bio u stanju mirovanja koji bi povećao proizvodnju plutonijuma za nuklearno oružje za faktor 10, izvestili su prošle nedelje istraživači iz Centra za proučavanje neproliferacije Džejms Martin (CNS) sa sedištem u SAD, pozivajući se na satelitske slike.

Analitičari kažu da čak i ako Severna Koreja testira oružje, Južna Koreja i Sjedinjene Države treba da ponude bezuslovnu pomoć u borbi sa virusom.

Severna Koreja je poslala avion u Kinu da preuzme medicinske zalihe nekoliko dana nakon što je potvrdila svoj prvu slučaj kovida, izvestili su mediji u utorak. Pjongjang tek treba da odgovori na ponude pomoći iz Južne Koreje.

Pratite nas na društvenim mrežama FejsbukTelegram i Tviter

 

Izvor: Reuters