Kineska armija se ne plaši svojih neprijatelja objasnio ministar odbrane Fenge

Kineski ministar odbrane Vei Fenge objasnio je da se Kineska Narodnooslobodilačka armija ne plaši neprijatelja i potpuno je spremna da se bori za suverenitet svoje zemlje usred pokušaja Sjedinjenih Američkih Država da poljuljaju stabilnost u azijsko-pacifičkom regionu.

Predsedavajuća Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi nedavno je posetila Tajvan, što je bilo grubo kršenje suvereniteta i teritorijalnog integriteta Kine. To je izazvalo negativne efekte na mir i stabilnost u regionu i u Tajvanskom moreuzu – poručio je Fenge u video obraćanju na 10. Moskovskoj konferenciji o međunarodnoj bezbednosti.

Kako je rekao Kina ne može da se „ukroti“, ne plaše se sila zla, kao ni neprijatelja.

Odlučni smo i spremni da se borimo sa svakim neprijateljem – ukazao je ministar odbrane Kine.

Podsetio je da je Tajvan sastavni deo Kine i da je Peking sva ta pitanja smatrao unutrašnjim političkim problemima, u koje nijedna druga zemlja nema pravo da se meša.

Separatisti koji se zalažu za takozvanu nezavisnost Tajvana sigurno će slomiti vrat.

Pokušaji spoljnog mešanja osuđeni su na propast – dodao je kineski ministar.

Ministar Vei Fenge je podsetio da je stav Kine po pitanju Tajvana uživao podršku većine zemalja sveta, kao i da kineska armija je veoma cenjena.

Više od 170 zemalja nedavno je izdalo relevantne izjave kako bi podržale želju Pekinga da zaštiti svoj suverenitet – poručio je kineski ministar.

Takođe je ukazao na važnu ulogu država članica Šangajske organizacije za saradnju u kontekstu „destabilizujućih akcija Vašingtona u regionu“.

KNA izvodi vojne vežbe velikih razmera oko Tajvana, koje su legitimne i ispravne akcije koje imaju za cilj zaštitu suvereniteta naše zemlje – zaključio je Vei.

Pratite nas na društvenim mrežama Fejsbuk i Telegram

Izvor: Mediji