Finska ograničava vize ruskim turistima

U Evropi se nastavlja antiruska histerija, pored sporta i kulture, sada se u svojoj nemoći Unija hvata i za obične ruske građane, koji nemaju veze sa ratom, ograničavajući im kretanje. Sloboda kretanja bi trebalo da bude osnova demokratskog društva, međutim, to izgleda nije uvek slučaj.

Finska će od 1. septembra smanjiti vize koje se izdaju Rusima na 10% trenutnog iznosa, izjavio je u utorak ministar inostranih poslova Peka Havisto, usred navale ruskih turista koji putuju ka Evropi.

Havisto je rekao da je odluka doneta pošto je priliv ruskih turista počeo da koristi Finsku i njen aerodrom Helsinki-Vanta kao kapiju ka evropskim destinacijama za odmor, nakon što je Rusija pre mesec dana ukinula granična ograničenja povezana sa pandemijom.

A ovo možda nije baš prikladno ako, na primer, pomislimo na ograničenja vazdušnog prostora koja su uvedena za Rusiju – rekao je Havisto.

Finska se pridružila nizu zapadnih zemalja u zatvaranju svog vazdušnog prostora za ruske avione, otežavajući Rusima da putuju u Evropu.

Finska i Baltik planiraju da zajedno predlože Evropskoj uniji da prekine sporazum o viznim olakšicama sa Ruskom federacijom koji Rusima olakšava putovanje u i unutar Evropske unije, rekao je Havisto.

Neki lideri EU, poput finske premijerke Sane Marin i njene estonske koleginice Kaje Kalas, pozvali su na zabranu viza za celu EU, što je nemački kancelar Olaf Šolc osporio u ponedeljak, rekavši da bi Rusi trebalo da mogu da napuste svoju matičnu zemlju ako se ne slažu sa režima.

Finska je tražila stvaranje nacionalne humanitarne vize koja bi se mogla odobriti Rusima koji su morali da pobegnu ili posete Evropu u svrhe poput novinarstva ili zastupanja, dodao je Havisto.

Prema pravilima Evropske unije, turista mora podneti zahtev za vizu iz zemlje koju namerava da poseti, ali može da uđe u šengensku zonu bez granične provere sa bilo koje tačke i putuje oko nje do 90 dana u periodu od 180 dana.

Finska je Moskvi uvela iste sankcije kao i ostatak EU, kao što je zabrana uvoza i izvoza neke industrijske robe i zamrzavanje neke imovine u bankama EU.

Izgleda da će ovim potezom najviše štete ponovo, kao i do sada imati samo EU, a ponajviše Finska.

Pratite nas na društvenim mrežama Fejsbuk i Telegram

Izvor: Mediji