U slučaju nuklearnog rata neke zemlje imaju veće šanse da "prežive"

U slučaju hipotetičkog nuklearnog rata, Australija i Argentina će moći da se izbore sa posledicama bolje od drugih zemalja.

Ovaj zaključak su došli naučnici sa Univerziteta Rutgers (Rutgers University) u američkoj državi NJu DŽersi nakon studije objavljene u časopisu Nature Food.

Stručnjaci su modelirali teorijski scenario nuklearnog sukoba. Prema njihovim rečima, nuklearne bombe bačene na gradove i industrijske centre izazvaće požarne oluje, a atmosfera u svetu biće zagađena zbog emisije čestica sagorevanja. To će dovesti do klimatskih promena i smanjiti količinu hrane na kopnu i u okeanima.

Ako se u atmosferu ispusti više od 150 teragrama (više od 165 miliona tona) čađi, potrošnja žitarica će se smanjiti za oko 90 odsto za 3-4 godine nakon apokalipse, predviđaju stručnjaci.

Mape koje su objavili stručnjaci pokazuju da će Australija i Argentina moći da održe normalan unos hrane (broj kilokalorija po glavi stanovnika dnevno) čak i uz najveću količinu emisije čađi u atmosferu.

Novi Zeland će takođe doživeti manji uticaj od drugih zemalja. Ali ako se ovaj scenario desi, region bi se mogao suočiti sa prilivom izbeglica iz Azije i drugih zemalja koje pate od nestašice hrane, navodi se u članku.

Tokom eksperimenta, stručnjaci su izračunali posledice verovatnih sukoba između stvarnih zemalja. Tako bi, na primer, u slučaju nuklearnog rata punog razmera između Rusije i Sjedinjenih Država moglo da umre više od pet milijardi ljudi, a planeta bi bila prekrivena nuklearnom zimom. Procenjeno je i da bi više od 2  milijarde ljudi moglo da umre od nuklearnog rata između Indije i Pakistana.

Kremlj je više puta naglašavao da Rusija ne planira da koristi nuklearno oružje. Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov je u aprilu govorio o „veoma značajnim“ rizicima od nuklearnog rata zbog nepromišljenih akcija SAD, ali je istakao da je principijelan stav Rusije neprihvatljivost upotrebe nuklearnog oružja.

Pratite nas na društvenim mrežama Fejsbuk i Telegram

Izvor: Mediji