Kineski grad u strahu

Kineski grad Dandong, koji se nalazi na granici sa Severnom Korejom, drhti pred naletima vetra koji duvaju iz pravca te države.

Vlasti ovog kineskog grada, nagovestile su da sumnjaju da je vetar doneo kovid u njihov grad od njihovog bolesnog suseda.

Prema lokalnom provladinom izdanju Global Times, Dandong se trenutno suočava sa naglom porastom svakodnevnih slučajeva koronavirusa, a pogranični grad je periodično zatvarao stambene komplekse od aprila.

Međutim, gradski zvaničnici nisu uspeli da uspostave lanac prenosa za širenje, niti su utvrdili kako virus ulazi u grad.

Jedan od potencijalnih odgovora do kojih su došli jeste da vetar možda unosi virus u domove stanovnika iz Severne Koreje pogođene epidemijom.

Prema NK News-u, režim Kim Džong Una zabeležio je više od 4,2 miliona „slučajeva groznice“, verovatno da su to slučajevi kovida koje zemlja ne može da potvrdi zbog nedostatka kompleta za testiranje,

U onlajn obaveštenju objavljenom 31. maja, vlasti Dandonga pozvale su stanovnike da drže svoje prozore otvorene radi ventilacije i zatvore ih ako neko živi duž granične reke Jalu i ako duvaju južni vetrovi.

Novi savet je korak dalje u odnosu na prethodnu kinesku promociju „teorije hladnog lanca“, koja je sugerisala da je kovid prvi put stigao u Kinu preko uvezene smrznute hrane.

Trenutno nema naučnih dokaza koji pokazuju da se kovid može širiti na velike udaljenosti vazduhom.

Trenutno poznati rizik od prenošenja je najveći kada se osoba nalazi na udaljenosti od 1 do 2 metra od zaražene osobe.

Pratite nas na društvenim mrežama Fejsbuk i Telegram

 

Izvor: Insider