Kinesko ministarstvo spoljnih poslova odgovorilo Masku

Kinesko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je u subotu da je pozicija zemlje po pitanju Tajvana dosledna i jasna, ponovivši da je tajvansko pitanje unutrašnje pitanje Kine.

Mao Ning, portparolka ministarstva, dala je komentar na pitanje o primedbama izvršnog direktora Tesle Ilona Maska o kineskom regionu Tajvan, na redovnom brifingu za novinare u Pekingu.

Stav Kine po pitanju Tajvana je dosledan i jasan, a to je da ćemo nastaviti da se pridržavamo osnovne politike mirnog ujedinjenja i principa „Jedna zemlja, dva sistema“ i da radimo sa najvećom iskrenošću i uložimo sve naše napore da postignemo mir i ponovno ujedinjenje – rekla je Mao.

Ona je dodala da će kineska strana takođe „odlučno slomiti secesionističke pokušaje nezavisnosti Tajvana, i zaustaviti mešanje spoljnih sila i snažno braniti nacionalni suverenitet i teritorijalni integritet“.

Podsetimo, u intervjuu za „Fajnenšel tajms“ objavljenom u petak, milijarder je tvrdio da veruje da je sukob oko Tajvana neizbežan ako se nešto ne promeni, kao i da je preporučio „posebnu administrativnu zonu za Tajvan“, prenosi „CGTN“.

Međutim, kinesko Ministarstvo spoljnih poslova će ostati principijelno stavu o jedinstvu Kine sa ostrvom, bez obzira na strani faktor.

Pratite Portal Dnevni Puls na TelegramuFejsbuku, Tviteru i Gab-u!

Dnevni Puls/Mediji