Misteriozna svetla najpoznatijeg američkog puta - Ruta 66

Misteriozna narandžasta lopta svetlosti iznad čuvene američke rute (Route 66) zbunjivala je putnike više od 100 godina. I dok se većina slaže da svetlost Horneta(Hornet Spook Light) postoji, malo ko se slaže oko toga šta uzrokuje ovu pojavu.

Na seoskom putu dugom 6,44 km sa jezivim nadimkom Đavolja promenada, nedaleko od starog puta 66 u severoistočnom uglu Oklahome, paranormalna misterija zbunjuje one koji tragaju za rešenjem i to više od 100 godina.

Svetlost Horneta, misteriozna svetleća kugla veličine košarkaške lopte nazvana po nekadašnjem gradu Hornetu, pojavljuje se na noćnom nebu ovde od 1881. Niko ne zna šta ova neobična, tinjajuća svetlosna lopta označava, odakle dolazi ili od čega se sastoji.

Čak je i Inženjerski korpus vojske SAD-a zaključio da je to „misteriozno svetlo nepoznatog porekla“.

Kreće se, vrti se i pomera se gore-dole, kao fenjer koji drži duh koji pleše, i obično se primećuje sa unutrašnje granice Oklahome i gleda na zapad.

Kako je objasnila istoričarka rute 66 Šeril Džet, autorka „Ruta 66 u Kanzasu“ i osnivačica godišnje konferencije Milje mogućnosti Rute  66, „Istorijski put matičnog puta kroz Džoplin, Galenu, Bakster Springs, a zatim na jug do Kuapoa, preklapa se sa Horneto svetlom u uglovima Misurija, Kanzasa i Oklahome, gde se susreću granice te tri države.

I tako su legende i predanje o jezivoj svetlosti neraskidivo vezane za jednako legendarni auto-put.“

Misteriozna svetla najpoznatijeg američkog puta – Ruta 66. zabeležio lokalni fotograf Ed Krejg 1970.

Lokalni stanovnik Vens Rendolf je dokumentovao svoj susret sa ovim fenomenom u svojoj knjizi „Ozark Magija i Folklor“ iz 1947. „I sam sam video ovo svetlo, u tri navrata“, napisao je. „Prvo je izgledalo otprilike veličine jajeta, ali je variralo sve dok ponekad nije izgledalo veliko kao kadica. Video sam samo jedan sjaj, ali drugi svedoci su ga videli kako se deli na dva, tri ili četiri manja svetla. Stvar je izgledala žućkasto ja, ali neki posmatrači ga opisuju kao crvenu, zelenu, plavu ili čak ljubičastu boju. Jedan muškarac se zakleo da je prošao tako blizu njega da je jasno mogao da oseti toplotu, a žena je videla da je pucao kao mehur, raspršujući varnice u svim pravcima“.

Din „krejzilegs“ Valker dolazi iz Bakter Springsa, Kanzas, i bio je inspiracija za lik Mejtr u filmskoj franšizi Automobili(Cars) sa temom Rute 66. On volontira u Centru za posetioce Kanzas Ruta 66 i seća se da je u nekoliko navrata video Svetlost Horneta na Đavoljoj promenadi, počevši od prvog viđenja sa osam godina. „Moj tata, mama i moj ujak često su vodili moje rođake i mene da pokušamo da pronađemo Svetlost Horneta,“ rekao je. „Jednom je čak isplivao kroz prednje šoferšajbnu našeg automobila! Moji rođaci i ja smo čučali na zadnjem sedištu, skrivajući se od svetla, dok – puf! – nije nestao. Svi smo bili toliko uplašeni da niko nije rekao ni reč, dok se nismo vratili kući.“

Misteriozna svetla najpoznatijeg američkog puta - Ruta 66
Misteriozna svetla najpoznatijeg američkog puta – Ruta 66; Reklamni flajer za ture izviđanja lokalnog vodiča iz 1955.

Grejs Gudigl, starija članica Kuapav plemena(Quapaw Tribe), ima sličnu priču: „Jedne noći, kada sam imala oko 10 godina, moj ujak je odvezao moju braću, sestre i mene do Đavolje promenade. Nekoliko trenutaka kasnije, usijano svetlo pojavio se u daljini, duboko u šumi. Ipak, nismo se toga plašili.“

Dok se lokalno stanovništvo slaže da Svetlost Horneta zaista postoji, malo njih se slaže oko toga šta ga uzrokuje.

U Vensovoj knjizi, on je ponudio neke teorije svoje ere: neki su verovali da je to duh ubijenog poglavice Osagea; drugi su rekli da je to „duh devojke Kuapava koja se udavila u reci kada je njen ratnik poginuo u borbi“.

Gudigl osporava te priče.

„Moramo zapamtiti da naši narodi nisu starosedeoci na ovim prostorima“, rekla je ona. „Narodi Kuapav su bili nasilno uklonjeni iz naše pradomovine u dolini Misisipija počevši od 1830. godine, nakon donošenja Zakona o uklanjanju Indijanaca. Legende koje ukazuju na ‘indijanske duhove’ koji proganjaju ovo područje su upravo to, legende. Naša nacija veruje u duhove , dobro i loše, ali naša porodica je smatrala da su svetla jednostavno posledica prirode, a ne dobrih ili loših duhova koji se igraju sa nama.“

Prvu dokumentovanu istragu o svetlu Horneta-u snimio je AB MekDonald, reporter Kanzas Siti Stara, u januaru 1936. MekDonald je procenio da su misteriozna svetla bila farovi automobila koji su vozili na istok na putu 66.

Pisac Robert Ganon je zaključio isto u članku iz 1965. u Popular Mechanics-u nakon što je sproveo test: upalio je farove na susednom autoputu u određeno vreme. Njegov pomoćnik, stacioniran na Đavoljoj promenadi, primetio je da se Svetlost Horneta pojavila istovremeno.

„Sumnjam da su farovi u automobilu“, uzvratila je Gudigl. „Nikada neću zaboraviti iskustvo. Svetlo koje sam videla odskočilo je unaokolo i polako se približilo kamionu mog ujaka. Jednostavno, ni na koji način se nije činilo da su farovi automobila iz daljine.“

„Neki meštani misle da su svetla izazvana močvarnim gasom“, dodala je ona. Ali Endrju Džordž, vanredni profesor biologije na Državnom univerzitetu Pitsburg u Kanzasu, ne slaže se. „Malo je verovatno da će pejzaž oko svetla Hornetsa proizvoditi luminiscentne gasove, za koje se smatra da izazivaju slične pojave na drugim mestima“, objasnio je on.

Iako to sam nije testirao, Džordž podržava ideju o farovima. „Svetlost stršljena je skoro sigurno uzrokovana farovima vozila na većim putevima nekoliko kilometara zapadno“, rekao je on. „Neobičan izgled i kretanje svetlosti verovatno je rezultat promena u gustini vazduha iznad reke Spring i okolnih šuma i polja. Svetlost se lomi dok prolazi kroz topliji i hladniji vazduh.“

Voker, kao i mnogi lokalni stanovnici, sa tim se ne slažu. „Ne, to nisu farovi automobila“, rekao je. „Jednostavno je predaleko od okretnice. Jednostavno nema šanse.“

Pratite Portal Dnevni Puls na TelegramuFejsbuku, Tviteru i Gab-u!

Dnevni Puls/Mediji