ko-isporucuje-tenkove-ukrajini

„Moljakanje“ za tenkove od SAD i evropskih zemalja NATO-a u januaru dovelo je do prvih obećanja za isporuke tenkova zapadne proizvodnje Ukrajini. Međutim, krajem marta u Ukrajinu će iz Evrope biti dostavljen samo jedan pun bataljon umesto planirana dva, jer su čak i obećanja zemalja koje su se zalagale za isporuku povučena ili odložena.

Ranije ove nedelje, ukrajinski vojnici su završili četvoronedeljnu obuku o tenkovima Leopard 2 nemačkog dizajna u Španiji, čime je vojska zemlje spremna da primi tenkove.

Poljska će do kraja meseca obezbediti 14 jedinica Leopard 2, od kojih su neke već stigle u Ukrajinu, dok će Nemačka i Portugal isporučiti 18, odnosno 3. Ovo navodi ukrajinska onlajn publikacija Defense Express.

U stvari, Poljska se nada da će isporučiti još 16 tenkova koje trenutno popravlja do kraja aprila, navodi Bloomberg.

Sama Španija pokušava da nabavi šest od 10 obećanih tenkova Leopard 2, koji su trenutno zaustavljeni, spremnih za isporuku ovog proleća.

Sa ukupno 57, ove isporuke bi i dalje bile manje od 62 tenka potrebna za dva ukrajinska tenkovska bataljona.

Pa šta se desilo sa ostalim obećanjima? Holandija, koja je prvobitno obećala 18 tenkova, povukla je svoj predlog jer su njena vozila pozajmljena iz Nemačke, koja nije potpisala dodatne isporuke tenkova pored onih koje već šalje.

Prema nemačkim medijima, Danska i Finska su takođe odstupile, navodeći potrebu za tenkovima kod kuće i u postojećim misijama, dok se Švedska zalaže za članstvo u NATO-u, trenutno blokiranu od strane Turske i Mađarske.

Defense Express dalje navodi obećanje osam tenkova Leopard 2 iz Norveške i Kanade.

Ali izgleda da ne postoje određeni rokovi za ove isporuke, slično situaciji u Velikoj Britaniji, koja je obećala 14 tenkova Čelendžer 2 i želi da udvostruči taj broj od zatvorenih jedinica u kasnijoj fazi.

SAD, konačno, možda gledaju na najduži vremenski okvir. Zemlja koja je nevoljno stavila na raspolaganje sopstveni model, M1 Abrams, da zadrži svoje evropske partnere na miru, kaže da će isporuke trajati najmanje mesecima ili čak do kraja godine.

Infographic: Who Is Delivering Tanks to Ukraine? | Statista Izvor grafike: Statista

Pratite Portal Dnevni Puls na TelegramuFejsbuku, Tviteru, Gab-u i Viberu!

Dnevni Puls/Statista