Veliki deo globalnog stanovništva nema poverenja u svoje vlade.

Nedostatak vere u vladu i politiku nije ništa novo, ali, kao što dole navode iz Visual Capitalista, u vremenima neizvesnosti, taj nedostatak poverenja može da se spoji u pokrete koji dovode u pitanje autoritet vladajućih partija, pa čak i ugrožavaju stabilnost nacija.

Ova vizuelizacija koristi podatke iz Ipsos Global Trustworthiness Monitora da bi se videlo koliko različite populacije veruju svojoj vladi i javnim institucijama.

Praćenje poverenja u vladu

Od početka pandemije, globalno poverenje u vladu se poboljšalo za osam procentnih poena, ali to je samo mali napredak u odnosu na inače nizak rezultat.

Na nivou zemalja, osećanja prema vladi mogu varirati. Indija, Nemačka, Holandija i Malezija imale su najviši nivo poverenja vlade.

Mnoge od zemalja sa najnižim nivoom poverenja nalazile su se u Južnoj Americi. Ovo ima smisla, jer poverenje u političare na ovim prostorima gotovo da i ne postoji. Na primer, u Kolumbiji samo 4% stanovništva smatra političare vrednim poverenja. U Argentini ta cifra pada na samo 3%.

poverenje u vlade

Poverenje u javne institucije

Uopšteno govoreći, ljudi više veruju svojim javnim službama nego vladama koje su zadužene da njima upravljaju i finansiraju ih. Ovo ima smisla jer državni službenici prolaze mnogo bolje od političara i vladinih ministara kada je reč o poverenju.

poverenje u institucije

Kao što pokazuje grafikon, postoji korelacija između vere u vladu i poverenja u javne institucije. Postoje jasne grupe „visokog poverenja” i „niskog poverenja” u zemljama uključenim u ispitivanje, ali postoji i treća grupa koja se izdvaja, zemlje koje imaju visoko poverenje u javne institucije, ali ne i u svoju vladu.

Vodeći u ovoj grupi je Japan, koji ima ogromnu razliku u poverenju između javnih službi i političara.

Mnogo je faktora koji objašnjavaju ovu razliku, kao što su vrednosti, nivoi korupcije i pouzdanost javnih službi u različitim zemljama.

Dok su se rezultati poverenja u vladu neznatno poboljšali tokom pandemije, poverenje u javne institucije ostalo je skoro isto.

Pratite nas na društvenim mrežama FejsbukTelegram i Tviter

 

Izvor: VisualCapitalist