Kovačević - Srpski jezik treba da bude službeni u Crnoj Gori

Predsednik komisije u Nikšiću, Marko Kovačević smatra da većina naroda u Crnoj Gori govori srpski jezik i da on treba da bude i službeni.

“Očekujem da se popis stanovnišva regularno završi do kraja i da ćemo dobiti podatke koji su važni za budućnost Nikšića i Crne Gore.

Ja kao predsednik komisije ni na koga ne vršim, niti mogu vršiti pritisak kako da se neko popiše.

Pozivam građane da se slobodno izjasne na popisu, da daju tačne podatke o sebi i da to urade bez pritisaka, jer ne postoji mogućnost da iko zbog toga trpi posledice”, rekao je za ADRIU predsednik Opštine Nikšić Marko Kovačević, gostujući u emisiji Press plus sa Rajkom Raičević.

Kada je reč o nepravilnostima koje su se pojavile tokom popisa u Nikšiću, on je rekao da je popisna komisija po pritužbi građana urgentno reagovala, te da popisivači rade posao korektno.

“Spremni smo taj posao da završimo u roku i to će se, kada je opština Nikšić u pitanju, i desiti. Mislim da ćemo dobiti podatke koji su važni za Crnu Goru i za Nikšić, i da ćemo na osnovu njih moći da kreiramo ono što je važno za Nikšić i za budućnost Crne Gore”, ističe Kovačević.

Kovačević kaže da se ovaj popis razlikuje od prethodnih po samoj atmosferi pred popis, koja je jasno sugerisala kako je korisno, a kako ne da se neko izjasni na popisu, ali i po uslovima kontrole istog.

“Ovih dana je poslanik DPS-a Nikola Rakočević istakao da opozicija sada ima bolje uslove za kontrolu popisa nego što ih je imala opozicija 2011. godine. To je korektno priznanje i u tom duhu treba i nastaviti kada su te stvari u pitanju”, dodaje on.

Odgovarajući na pitanje o tome hoće li tražiti da srpski jezik bude službeni jezik u Crnoj Gori, ako rezultati popisa pokažu da je njegova upotreba veća u odnosu na prethodni popis, Kovačević podseća da je na popisu 2003. godine ubedljiva većina građana Crne Gore srpski jezik smatrala svojim maternjim jezikom.

“Tada je u Ustavu Crne Gore službeni jezik takođe bio srpski, ali to nije sprečilo režim, da krene u brutalni obračun sa tim jezikom i onima koji ga štite.

Tada su se naši profesori nikšićke gimnazije i drugh srednjih škola iz Nikšića pobunili, ali oni su na brutalan način otpustili te profesore i poslali poruku građanima da svako ko ne bude krenuo za njima u svemu tome, proći će na sličan način.

I 2011. godine smo imali situaciju da je srpski jezik ostao relativno većinski jezik građana Crne Gore. Sve to nije rezultiralo da neki drugi jezik preuzme primat, ali to i dalje nije bilo dovoljno da se njegov službeni status promeni. On je 2007. degradiran sa pozicije službenog jezika na poziciju jezika u službenoj upotrebi, dobili smo njegov politički naziv”, kazao je Kovačević.

Podseća da ni rezultati popisa iz 2011. nisu pomogli, iako je srpski jezik većinski, da se ostvari njegov bolji status i položaj.

“On je i prema rezultatima prošlog popisa zasluživao da on bude u najmanju ruku službeni jezik, jer ako službeni jezik nije jezik kojim govori većina građana u Crnoj Gori, onda ne znam koji bi jezik trebalo da bude službeni. Ukoliko se građani slobodno izjasne i ukoliko se pokaže da srpski jezik jeste apsolutno većinski u Crnoj Gori, to će biti dobar impuls da se traži politička podrška da se njegov formalni status dovede na onaj nivo na kome jeste i realno stanje među stanovništvom Crne Gore”, ističe Kovačević…“.

Pročitajte još:

Osvrćući se na činjenicu da je nikšićko Tužilaštvo odbacilo krivičnu prijavu protiv njega zbog povreda ugleda Crne Gore prilikom intoniranja crnogorske himne on je rekao da njegovi politički protivnici i “njihovo mafijaško krilo koje stoji iza njih žele da ga dovedu u situaciju da ne može ni prstom da mrdne”.

“U pitanju je jedna besmislena optužnica koja se dešava u mometima kada saznajemo da bivši predsjednik države kroz skaj prepiske na mjesečnom nivou prima na ruke 300.000 evra. To su ozbiljni navodi, a bivši predsjednik države, gospodin Đukanović nije ni saslušan zbog toga.

Vidimo da aršini u Crnoj Gori i dalje nisu isti, ali ono što budi nadu jeste da i dalje postoje ljudi koji mogu da odlučuju pravedno. Mislim da sudstvo i tužilaštvo u Crnoj Gori još jedan skandal nisu sebi hteli da dozvole, posle svega onoga što se dešava i što se dešavalo posle tunela koji je prokopan ispod Višeg suda i mnogo čega još što smo čuli”, rekao je Kovačević i dodao da će morati da prođe mnogo vremena da se povrati poverenje u sudstvo i tužilaštvo, te da je mnogo posla na Skupštini i Vladi Crne Gore.

Dodao je da simbole Crne Gore poštuje u skladu sa zakonom, te da sa njima nema nikakav problem, osim onog koji se tiče himne i dela teksta “koji je napisao ratni zločinac Sekula Drljević”.

“Mnogo se ovde maše sa antifašizmom, ali se ovaj deo priče ne problematizuje kada imamo činjenicu da se u simbolu države nalaze stihovi čoveka, koji je oličenje fašizma”, kaže Kovačević i dodaje da bi trebalo da se razmisli o promeni ovog dela teksta himne.

Komentarišući navode koji se prethodnih dana mogu pročitati u medijima, a tiču se skaj prepiski, Kovačević kaže da je to dokaz da je “DPS političko krilo mafije i da su za njih posao na izborima odrađivali mafijaški klanovi”.

“Išlo se čak i dotle da se fizički eliminišu politički protivnici poput nas iz Demokratkog fronta, a danas imamo navode da je takođe i gospodin Medojević bio životo ugrožen, da se pominjao kao neko ko je trebalo da nestane. Mi u Nikšiću smo pred izbore i praćeni i prećeno je meni i mojim saradnicima i šipkanjima i rešetanjima. Vidimo i da su lidere DF-a hteli da osude na dugogodišnje robije, da te presude kupe. Vidimo da oni to nisu radili samo za svoj račun, već i za račun onih koji su bili na vlasti”, poručio je Kovačević, prenosi Adria portal.

Pratite Portal Dnevni Puls na Fejsbuku i Viberu!

Dnevni Puls/in4s