Rusija će napasti NATO tvrdi poljski zvaničnik

NATO mora biti spreman za direktnu konfrontaciju sa Rusijom u roku od tri godine, izjavio je šef poljske kancelarije za nacionalnu bezbednost Jacek Sieviera.

Po mišljenju poljskog diplomate Rusija će u budućnosti da napadne NATO alijansu, jer je prešla na ratni režim proizvodnje.

Poljski zvaničnik je istakao da smatra da će „Rusija sigurno napasti članice NATO-a nakon okončanja sukoba u Ukrajini.

„Ako želimo da izbjegnemo rat, NATO zemlje na istočnom krilu treba da prihvate kraći trogodišnji vremenski period i da se pripreme za sukob. Došlo je vreme da se na istočnom krilu stvori odbrana, koja bi poslala jasan signal odvraćanja od agresije“, kazao je Siviera.

On je istakao da su „previše optimistične“ prognoze nemačkih stručnjaka, koji su rekli da će ruskoj vojsci biti potrebno od pet do devet godina da se „oporavi“.

„U roku od tri godine, Rusija će biti spremna za direktan sukob sa NATO Alijansom, pošto je njena industrija prešla na ratni režim.

S tim u vezi, pozivam NATO članice, posebno one koje se nalaze u blizini granica Rusije, da se intenzivno pripreme za rat“, poručio je Sieviera, napomenuvši da Poljska radi pravu stvar time što jača svoju vojsku, kupuje oružje i opremu od drugih zemalja.

Pročitajte još:

Mogućnost sukoba Rusije i NATO-a ne bi smela da „uhvati“ nespremnom Crnu Goru koja od 2018. godine svojom požrtvovanošću i spremnošću da doprinosi kolektivnoj bezbednosti nije ostavila ravnodušnim vođstvo Severnoatlanstskog pakta koje od Podgorice očekuje da to bude slučaj i ubuduće.

Pratite Portal Dnevni Puls na Fejsbuku i Viberu!

Dnevni Puls/Borba.me