Kralj Velike Britanije Čarls Treći dobija svoje kovanice

Kralj Velike Britanije Čarls Treći pojaviće se na kovanicama koje će biti dostupne u poštama širom Velike Britanije od četvrtka.

Kraljev portret prvo će se pojaviti na kovanici od 50 penija, a naličje novčića ili „rep“ obeležava život i nasleđe kraljice Elizabete II, prenosi Jutarnji list.

Komemorativna verzija novčića objavljena je u oktobru, generišući rekordan broj posetilaca veb stranice Kraljevske kovnice u naredna 24 sata.

Oko 9,6 miliona kovanica od 50 penija konačno će ući u opticaj, u skladu sa potražnjom.

Rebeka Morgan, direktorka kolekcionarskih usluga u Kraljevskoj kovnici, rekla je: „Danas obeležavamo novu eru za kovanice u Ujedinjenom Kraljevstvu, s likom kralja Čarlsa III koji se pojavljuje na 50 penija u opticaju“.

„Kraljevskoj kovnici je povereno stvaranje kovanica sa likom monarha više od 1.100 godina i mi smo ponosni što nastavljamo ovu tradiciju tokom vladavine kralja Čarlsa III“.

Kraljevu figuru kreirao je vajar Martin Dženings, a kralj Velike Britanije  Čarls ju je lično odobrio.

U skladu sa tradicijom, portret kralja je okrenut ulevo – u suprotnom smeru od pokojne kraljice.

Na naličju kovanice od 50 penija je dizajn koji se izvorno pojavio na kruni iz 1953. godine, u spomen na kraljičinu krunidbu.

Uključuje četiri četvrtine kraljevskog grba prikazanog unutar štita. Između svakog štita je amblem domorodaca: ruža, čičak, detelina i praziluk.

Svi novčići Ujedinjenog Kraljevstva sa likom kraljice Elizabete II ostaće zakonito sredstvo plaćanja i u aktivnom prometu.

Pratite Portal Dnevni Puls na TelegramuFejsbuku, Tviteru i Gab-u!

Dnevni Puls/B92